Els problemes amb la facturació del CCM aturen la nova selectiva

L’Ajuntament diu que el Consell Comarcal hauria cobrat de més per recollir la brossa
|

Un nou inconvenient s'ha presentat en el camí per portar a ple l'aprovació del plec de clàusules de la nova recollida selectiva. La subrogació del personal de RESMAR, l'empresa que porta ara el servei gestionada en part pel Consell Comarcal, ha destapat algunes pressumptes irregularitats des de l'ens supramunicipal que hauria estat cobrant de més a l'Ajuntament


La regidora de Medi Ambient, Ona Curto, explica que l'apartat del personal es porta des de l'empresa directament i no es gestionava des del consistori arenyenc. Curto diu que des de l'Ajuntament es va decidir fer un repàs al que des del CCM s'havia enviat pel que fa als treballadors i es va veure que no quadrava durant diferents mesos. Per aquest motiu, des de la regidoria s'ha demanat tots els contractes i dades referents al personal, així com el conveni col·lectiu. Una informació que, segons explica la regidora, ha costat molt d'aconseguir. 


Camionet brigada   xs

El camió de la Brigada Municipal recull les brosses incorrectes. Foto: Xavi Salbanyà


Una vegada ha arribat, a finals de juny, s'ha començat a fer una anàlisi i s'ha vist que hi ha aspectes que no estan 'ben justificats'. 'Per exemple, un mes hi havia 22 treballadors i després uns altres n'hi havia 25 quan no hem pagat per una ampliació de plantilla', afirma Curto, qui també afegeix que l'Ajuntament s'ha adonat que hi hagut casos en què el preu/hora per a alguns treballadors estaven 'inflats'. Curto diu que això fa que el CCM degui diners actualment a l'Ajuntament d'Arenys de Mar. La regidora afirma que des de l'ens supramunicipal se'ls ha garantit que aquests diners que han facturat de més els tornaran


Aclarir què ha passat 

Arran de tot això, Curto no descarta acabar fent una auditoria de tot el servei. 'No hem parat de trobar irregularitats, la desconfiança és tanta que creiem que potser val la pena fer una auditoria i saber què ha passat aquí, com s'han anat facturant les coses i què ha passat', destaca. 


La regidora també explica que des de l'Ajuntament no s'havien adonat fins ara d'aquesta situació perquè des del CCM es presenta una factura global que moltes vegades no eren 'al dia', sinó del servei durant diversos mesos. Curto explica que l'Ajuntament sí que ha sabut quan es pagava de més per un equip més de recollida puntual, però no quan hi havia qui agafava altes o baixes.


La regidora destaca que és important aclarir-ho tot perquè el nou model de selectiva s'ha fet en base a unes dades del personal que disposava l'Ajuntament que no eren del tot 'reals'. Malgrat tot, es mostra optimista, i espera poder portar el nou plec al ple de juliol. L’objectiu és que el nou model s’implanti, com a mínim, a partir del gener de l’any que ve una vegada passat els tràmits burocràtics d’un contracte que seria d’1,3 milions d'euros, tot i que amb l’auditoria que es vol fer i que serveix de base pel nou plec, aquesta xifra podria canviar. 


El CCM es defensa 

La Consellera de Medi Ambient del CCM, Montserrat Garrido, destaca que la responsabilitat del servei de brossa és de RESMAR, empresa mixta amb participació pública i privada, i que per tant no recau en l’organisme supramunicipal. Garrido diu que, tot i això, des del CCM han encarregat una auditoria externa a RESMAR, així com una fiscalització de les factures fetes que faria una empresa externa. Una vegada es tingui tota aquesta informació tindran les dades del que es pugui deure a l’Ajuntament d’Arenys de Mar. Garrido afirma que des del primer moment ha dit al consistori arenyenc que el personal per a la recollida selectiva és insuficient pel que realment es necessita i que caldria ampliar la plantilla. 


L’AVAM demana una consulta 

L'aprovació del nou plec s'ha anunciat i postposat diverses vegades. Malgrat això, ahir es va convocar una concentració ciutadana a la plaça de l'Ajuntament en rebuig pel nou model i demanava una consulta a la població organitzada per l'Associació de Veïns d'Arenys de Mar (AVAM). Carles Esquerra, president de l'entitat, creu que si el model escollit és consensuat pel poble, hi hauria més implicació dels arenyencs i s’evitarien els punts negres d'abocament de brossa. Insisteix que s'ha de fer un estudi previ i més pedagogia per potenciar el reciclatge. 


L’oposició, enfadada 

Al ple del dia 30 estava previst debatre una moció de Junts per Arenys recollint aquesta iniciativa de l'AVAM. Estanis Fors creu necessària aquesta consulta, encara que no sigui vinculant, per conèixer quina és l’opinió de la ciutadania ja que és un tema ‘prou important’ i que es troba ‘enquistat’. 


De totes maneres, Fors considera que la majoria de la població estaria d’acord en un sistema porta a porta, tot i que aquest ha d’anar acompanyat d’àrees d’emergència amb contenidors intel·ligents en diversos punts de la vila


En general, tant JxA com el PSC critiquen que se’ls hagi informat poc del contingut del nou plec de clàusules. Els socialistes també creuen que el govern hauria de consultar a la ciutadania quina seria la seva proposta per Arenys de Mar. De fet, el partit va iniciar una recollida de signatures a principis d’any, però ho van aturar per la situació epidemiològica. 


Reforç a l’estiu

Mentrestant, l’Ajuntament espera reduir l’acumulació de brossa als contenidors de la part alta del poble amb l’ampliació de la periodicitat en la recollida de les fraccions, tal com estableix el contracte amb l’empresa RESMAR durant la temporada alta que acabem de començar. Afegeix que també es farà una campanya d’informació a la parta alta amb el zelador de l’Ajuntament així com una bustiada recordant el model porta a porta en aquelles zones on no funciona, com la Torre d’Arenys o Canalies. 


Des de l’àrea de Medi Ambient es plantegen un reforç policial per tal de sancionar aquells incívics, tot i que Curto reconeix la complexitat i la dificultat de tenir efectius disponibles durant aquesta època. 


Problemes amb les rates 

La presència de rates en determinades zones d'Arenys de Mar torna a preocupar els veïns. Platja Cassà, Passeig Xifré, la Picòrdia, els Jardins de l’Asil Torrent, el Mercat Municipal, la zona dels pisos socials i Pla dels Frares o a tocar de la Musclera són zones on des d’inici d’any s’han fet actuacions puntuals. 


Des de la regidoria de Salut asseguren que aquest és ja un mal endèmic de cada any i demanen més col·laboració ciutadana per tal d’evitar l’acumulació de brossa i escombraries en determinades zones. Des del consistori, expliquen, que tenen contractada una empresa que durant tot l’any efectua accions en punts concrets. Les zones amb contenidors i brosses mal abocades, apunta, representen una forta atracció per aquests animals.