Els nous usuaris del SAD han de contractar directament el servei

|

Els nous usuaris del Servei d'Assistència Domiciliària (SAD) han de passar a prestació vinculada, és a dir, que la família cobra directament l'import del servei i aquesta contracta l'empresa que considera oportuna. 


Això és deu al fet que, a causa de la pandèmia, la demanda del SAD havia crescut força a Arenys de Mar, i els serveis socials municipals s'han vist obligats a aturar les noves altes d'usuaris, ja que el contracte amb l'empresa que ho gestiona s'ha de refer (només permet un marge del 10% en les hores contractades i actualment està sobrepassat). 


Teleassistència   xs

Imatge del botó vermell del Servei d'Atenció Domiciliària. Foto: Xaiv Salbanyà


El problema d'aquest altre sistema és que la burocràcia alenteix el cobrament del servei per part de les famílies. 


Cal tenir en compte, que moltes vegades es tracta d'ancians dependents, pels quals l'assistència domiciliària és bàsica a l'hora de fer front a les necessitats diàries. Si bé el sistema de prestació vinculada garanteix la prestació, no és fins al cap d'uns mesos que la situació es regularitza i les famílies cobren l'import


A finals del mes de maig, el regidor de Benestar Social, Josep Anton López, va explicar que s'estaven accelerant els tràmits, i que no hi havia més remei que aturar temporalment les noves altes perquè no podrien "pagar l'empresa". 


També va afirmar que tots els usuaris n'estan informats i que els casos urgents s'atenen. Tot i això, els tècnics de l'àrea de Benestar Social ja fa anys que adverteixen que el pressupost municipal destinat al SAD s'ha d'augmentar en 50.000 euros. Més quan el nombre de gent gran a la vila no para de créixer. 


Càritas cobra part dels diners 

Finalment, Càritas ha cobrat el 75% de la subvenció municipal per aquest 2021. Els pagaments de subvencions que l'Ajuntament d'Arenys de Mar tenia pendent amb Càritas Parroquial per a la compra d'aliments va ser matèria de discussió al darrer al ple municipal. Finalment Càritas ha cobrat 22.500 euros de la subvenció nominativa, fruit del conveni signat amb l'Ajuntament. 


Queden pendents, però, 7.500 euros. Els primes 2.500 són del conveni de l'any passat i els 5.000 restants, de la subvenció de pública concurrència, també del 2020.