Arenys de Munt guanya la batalla judicial contra Sorea

L’empresa intentava evitar la municipalització del servei de l’aigua
|

La perseverança de l’Ajuntament d’Arenys de Munt i un pacte sense fisures de tots els partits polítics per preservar els interessos del poble en la seva lluita particular contra el gegant Sorea, societat del Grupo Agbar, ha donat els seus fruits i els tribunals han acabat donat la raó al municipi en un tercer recurs d’apellació sobre el que ja no es pot recórrer. En un intent de posar pals a les rodes a la municipalització del servei d’aigua, la filial de la multinacional Agbar reclamava al Consistori 600.000 euros


Aigues


L’any 2011 s’iniciaven els tràmits per la gestió municipal del servei d’aigua, amb la creació de l’empresa municipal Aigües d’Arenys. El 2013 Sorea amenaçava en presentar un contenciós contra la decisió de l’Ajuntament de contractar una auditoria econòmica i una altra tècnica, a Efial, la mateixa empresa que treballava per Sorea. En aquest estudi es van detectar diverses obres que s’havien facturat, però que no s’havien acabat de fer mai. Això, també va propiciar que “Sorea bloquegés l’auditoria en veure que no els afavoria”. 


Des de llavors, l’empresa ha portat als tribunals a l’Ajuntament. El primer assalt es va decantar a favor del municipi. La sentència detallava que el municipi no havia d’abonar cap quantitat econòmica a la concessionària en concepte d’indemnització per haver rescindit el contracte per passar-lo a gestionar de forma pública. La mateixa sentència establia que era Sorea qui havia de pagar a l’Ajuntament inversions i millores que, malgrat estar contractades no s’havien realitzat. 


Com era d’esperar, l’empresa, en un intent de dilatar al màxim la decisió judicial, va presentar recurs on tornava a reclamar 666.000 euros. El que llavors era primer tinent d’alcalde, l’actual batlle, Josep Sánchez, ja declarava que “sospitem que l’empresa ens carrega partides que no havia realitzat”. 


El segon recurs de Sorea, també va caure als tribunals, estimant el jutge que la petició de l’empresa no era procedent i sí en canvi la demanda de l’Ajuntament. 


Finalment, fa uns dies, a mitjans de juny, es blasmava la victòria judicial de l’Ajuntament d’Arenys de Munt en un tercer recurs que, aquesta vegada sí, no admet recurs. Sorea ha de pagar 345.234 euros al Consistori. “Estem orgullosos de guanyar un gegant com Sorea” deia Josep Sánchez, en conèixer el resultat del contenciós.