La comissió europea de pesca posa en perill l’arrossegament

La imposició d’una retallada de les captures i els dies feiners, encrespa el sector
|

El sector pesquer està tocat de mort. A banda de la crisi de captures, la Comunitat Europea els imposa un reglament que restringeix les jornades de pesca i el nombre de captures. Això, pels pescadors, especialment els d’arrossegament és un impacte d’enormes proporcions que fins i tot, podria propiciar la desaparició d’aquesta modalitat o restringir-la a un estat testimonial. 


Davant aquests atacs al sector de la pesca artesanal, els pescadors de la llotja d’Arenys donen suport a les protestes i s’afegeixen a les jornades de vaga que es convoquen. Segons va explicar Antoni Marzoa, president de la Confraria de Pescadors d’Arenys, de la Unió de Confraries i de la Federació Territorial de Pesca, el més greu és que “els responsables de pesca, el comissari de pesca no escolta” ni als representants de governs com Espanya, França o Itàlia. 


Vista del port   mc


Hi ha informes, com els que ha elaborat la mateixa Generalitat per donar suport al sector, que demostren que la pesca no és el detonant de la desaparició dels peixos, ni tampoc del dany que pateixen algunes de les espècies en el seu creixement. “Ens utilitzen com a boc expiatori, quan no són capaços d’incidir en les causes reals, com el canvi climàtic” diu Marzoa. 


Els pescadors arenyencs, igual que els de la Mediterrània Occidental critiquen que els responsables de pesca de Brussel·les s’entestin en no fer cas de les aportacions dels professionals i dels governs. No s’entén que un comissari de pesca, lituà -només tenen 100 km. de costa- Virginijus Sinkevi ius, tan jove com a inexpert (30 anys) vulgui imposar una proposta que afecta directament a milers de persones del sector


És per això que les protestes es mantindran, com queda clar amb les pancartes penjades a l’antiga llotja, fins que la Unió Europea s’avingui a reformar el Reglament de Control Pesquer. Els professionals de la mar consideren que l’actual legislació comunitària va en contra del pescador i critiquen que no es pot treballar únicament des d’una visió de sostenibilitat mediambiental, sense tenir en compte l’impacte social. Per això consideren Sinkevi ius la gran amenaça per la pesquera.