El periple d’un jove sense llar que està acollit al Projecte Sostre 360º

Una desena de nois vinculats a Arenys aconseguiran suport per a habitatge i formació
|

La història de Mohamed Bouikbane és una de tantes que hi ha darrere del Projecte Sostre 360º, una iniciativa del Departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat que pretén donar suport a joves d’entre 18 i 25 anys, que es troben amb la necessitat de viure al carrer i que no compten amb cap referent adult al territori que pugui ajudar-los a la integració social i inserció laboral. 


Moha2  xs

Mohamed Bouikbane és un dels joves adherits al projecte. Foto: Xavi Salbanyà


Al Projecte Sostre es poden trobar molts perfils diferents, però un que es repeteix és el de joves extutelats. Així va començar la trajectòria a Catalunya de Bouikbane. Moha, com li diuen els que el coneixen bé, va migrar des del Marroc a Espanya fa dos anys. A Barcelona va arribar en un autobús, i va acabar en un centre a Sant Andreu de Llavaneres. Però quan la seva mare li va enviar la documentació, van comprovar que tenia més de 18 anys, així que allà no podia viure. Aquí comença una llarga llista de llocs que l’han acollit des de llavors, de vegades durant setmanes i, d’altres, durant mesos: la casa d’una empleada del centre, la d’una amiga d’aquesta última, una família d’acollida a Argentona, un alberg a Masnou, una casa de colònies a Tiana i un hostal a Arenys de Mar. 


Sense cap ajuda, el futur se li presentava negre, sense estudis ni formació, sense dominar la llengua, sense papers i sense sostre. Moha, fins i tot, va pensar en okupar una casa, però finalment ho va desestimar. ”Estava sol”, recorda. 


Per a ell, el més difícil per a la seva integració social ha estat “trobar un lloc on viure i una feina”. Ara la seva situació s’ha estabilitzat: gràcies al Projecte Sostre (que contempla un acompanyament i cobrir les necessitats bàsiques d’aquests nois i noies, com l'habitatge, alimentació, suport en la gestió de la documentació i inserció sociolaboral fins que assoleixen l’autonomia), Moha està fent un mòdul que espera que el pugui ajudar a trobar una feina més endavant. Parla català després d’haver fet un curs a Argentona, i viu en un pis compartit des de fa al voltant d’un mes. 


“El projecte 360º m’ha ajudat molt”, assegura, “ara estic bé en aquesta habitació de lloguer i amb altres companys”. Moha diu que en general ha tingut molt bona experiència a Catalunya i s’ha trobat amb gent que l’ha volgut donar suport. 


A Arenys de Mar hi ha deu joves que formen part de Sostre 360º (alguns d’ells tenen l’habitació en municipis propers), però l’organització està en contacte amb alguns més que podrien entrar-hi.