La Generalitat valora instal·lar un camp de plaques solars al terreny del peatge

Ja han començat els treballs per desmantellar les cabines dels antics peatges, que quedaran totalment desmuntades a l'octubre​
|

La Generalitat valora la idea d'instal·lar un camp de plaques solars fotovoltaiques a les zones que deixen lliures els peatges alliberats la setmana passada. És el cas del d'Arenys de Mar, que compta amb una gran superfície de 30 carrils que quedarà en desús un cop es reestructurin els carrils de circulació de l'autopista. La instal·lació d'aquest camp serviria per donar energia als fanals de l’autopista i altres serveis que necessiten electricitat. 


WhatsApp Video 2021 09 01 at 08.08.48

El peatge d'Arenys compta amb una gran superfície de 30 carrils. 


També es podrien instal·lar punts de càrrega elèctrica per a vehicles. En aquest sentit, cal recordar que les àrees de servei i gasolineres de l’autopista són fruit del conveni privat entre l'empresa concessionària de l’autopista i les empreses privades, però que això també canviarà perquè caldrà fer una adjudicació pública.


La proposta no està tancada, tot i que és l’aposta de la Generalitat per ara. Tot i això, des del govern català estan oberts a altres propostes que hi pugui haver, fins i tot es pot estudiar la possibilitat de cedir l’espai als municipis perquè el gestionin. En aquest sentit l'alcaldessa d'Arenys de Mar, Annabel Moreno, ja ha avançat que aquesta seria una opció bastant complicada de realitzar


Desmuntar les cabines

Abans de qualsevol actuació, però el Departament de Territori ja ha iniciat els treballs de desmantellament de les cabines dels peatges, que és previst que estiguin totalment desmuntades a l'octubre. En el cas del peatge d'Arenys, aquesta nit s’han dut a terme les tasques de marcatge del terra i la instal·lació de cons que, entre demà dijous i dimarts de la setmana vinent, seran substituïts per elements de seguretat fixos de formigó. 


Posteriorment, començaran a desmuntar les cabines. Un cop acabada aquesta primera fase, el trànsit tornarà als carrils centrals i s’iniciarien els treballs de desmuntatge de la resta de cabines i la restitució del ferm. Aquests treballs estan inclosos en el contracte de manteniment adjudicat el 31 d’agost passat per 8,4 milions d’euros.