Recuperat el bust de la República del Centre Federal d'Arenys de Mar

​La família Tàpies n'ha fet donació al Museu d'Arenys que l'ha restaurat i on s'incorpora a l'exposició itinerant 'Visca la República'
|

El Museu d'Arenys ha presentat aquest migdia el bust de 'La República' que es trobava al Centre Federal d'Arenys de Mar i que la família Tàpies ha donat al museu. Aquesta peça forma part de la mostra 'Visca la República' en el marc del programa Memòria en Xarxa de la Diputació de Barcelona i que recorrerà pels museus locals per recuperar aquest patrimoni i aquesta memòria compartida. Un cop s'acabi l'exposició itinerant, el bust formarà part de l'exposició permanent del museu a l'antiga capella, on hi ha la sala d'història d'Arenys. L'exposició serà al Museu d'Arenys fins al 31 d'octubre.


Republica

Després de l'exposició itinerant, el bust formarà part de l'exposició permanent del museu. Foto: Museu d'Arenys. 


El bust, que és de guix i representa la República amb el barret frigi i la corona de llorer, ha estat restaurat durant els darrers mesos, sobretot pel que fa al color. L'estat de conservació era prou bo després d'estar durant més de 50 anys a les golfes de l'antic centre republicà federal. Originalment, presidia la sala de juntes del Centre Federal d'Arenys de Mar, situat als números 20 i 22 del carrer de l'Església, al costat de l'actual rectoria. Durant els anys vint, a la planta baixa hi havia el cafè del qual encara se'n conserven diversos objectes que han de ser degudament documentats. Al primer pis, hi havia la sala de juntes, amb la fornícula i el bust, i la biblioteca. 


Aquesta no és l'única donació que ha fet la família Tàpies, coneguts com de 'cal Federal'. L'Arxiu Històric Fidel Fita ha rebut alguns llibres de la biblioteca del centre, formada per llibres republicans federals de Pi i Margall i altres autors, de tendència republicana i autonomista. Cal recordar que els republicans federals van tenir força protagonisme durant la segona meitat del segle XIX i fins a la dictadura de Primo de Rivera. Després de la dictadura, el republicanisme a Arenys va passar a ser majoritàriament catalanista, fins a la Segona República


Republica3

Un exemplar de la biblioteca amb el segell del Centre Federal. Foto: AHFF. 


Amb la donació d'aquest bust i alguns llibres de la biblioteca, es fa un primer pas a l'hora de divulgar el llegat del Centre Federal d'Arenys de Mar. Tot i això, encara cal un estudi amb profunditat sobre aquest moviment a la vila i de la seva seu, que tot indica ja estaria clausurada als anys trenta. Encara hi ha moltes coses per explicar i algunes anècdotes, com ara la visita que Salvador Seguí, conegut com 'El Noi del Sucre', hi va fer, havent-se d'escapar pels terrats perquè el perseguia la policia.