La Xarxa d’Habitatge denuncia el difícil accés a l’habitatge per la falta d’oferta

El govern valora fer rebaixes en l’IBI als propietaris que cedeixin pisos a la borsa de lloguer
|

Actualment a Arenys de Mar, segons un estudi de la Diputació de Barcelona del 2019, les famílies han de destinar aproximadament un 37% dels seus ingressos totals al lloguer de les seves llars. Amb només 13 pisos públics i una renda inferior a la mitjana comarcal i provincial, el municipi viu una situació delicada respecte a l'accés a l'habitatge. 


Riera


El passat 3 d'abril es va crear la Xarxa d'Habitatge arenyenca amb l'objectiu de crear teixit de suport mutu entre el veïnat arenyenc. Va néixer durant l'estat d'alarma per donar resposta al difícil accés a una llar causat per la falta d'oferta, contractes laborals precaris i temporals, pujada de lloguers i pisos turístics. La crisi sanitària ha accentuat i agreujat la realitat que moltes persones ja vivien abans de la pandèmia. "Moltes famílies que tenien un sou precari, però un sou segur, han deixat de cobrar uns ingressos i es troben molt endeutats i amb la pressió de poder ser desnonats en qualsevol moment" afirmen des de la Xarxa d'Habitatge d'Arenys. Els col·lectius que es troben en una situació més vulnerable són els immigrants, el jovent i la gent gran


Mentre que la Unió Europea recomana que el 30% de l'habitatge sigui públic, afirmen que a la vila aquest percentatge es troba al voltant d'un 1%. El 22 de juliol, el ple municipal va donar llum verda a la construcció de 50 habitatges públics al Rial del Bareu dels quals se'n faran càrrec les Fundacions Família i Benestar Social i Grup Qualitat. Només 5 del total d'habitatges seran gestionats per l'Ajuntament i aniran destinats a famílies vulnerables. 


La xarxa veu insuficients les mesures que el govern municipal anuncia. Critiquen la destrucció d'un espai verd per construir 50 habitatges tenint en compte que Arenys de Mar és el quart municipi de la comarca del Maresme amb més llars buides, 93 en total. Proposen un ventall d'opcions diferents per ampliar el pàrquing d'habitatge públic amb possibilitats diferents com cessió amb ús, masoveria, cohousing o expropiació. Hi ha programes socials que diferencien la realitat d’Arenys d’altres municipis. A Mataró, hi ha subvencions de l’IBI a tots aquells propietaris que cedeixen els habitatges a la borsa de lloguer. La intenció del govern és implantar aquesta mesura de cara als pressupostos de l’any que ve. 


Des del govern es valoren altres vies per ampliar el parc d’habitatge públic. Es vol construir en el solar de Can Ramon de les aigües un edifici d’habitatge vocacional destinat a gent gran que encara pot viure de manera autònoma i que d’aquesta manera només hauran de travessar el carrer Sant Narcís per accedir a serveis d’infermeria. Es valorava l’opció de tirar endavant una masoveria urbana, però en trobar deficiències estructurals el projecte ha quedat aturat mentre la Diputació segueix estudiant les possibilitats.