La biomembrana de Cebiotex obté la certificació de 'fàrmac orfe' als Estats Units

Aquesta certificació presenta avantatges com l'exclusivitat de mercat i també facilita l'acceleració del seu desenvolupament
|

La Food & Drug Administration (FDA), el regulador farmacèutic dels Estats Units, ha atorgat a Cebiotex la designació de medicament orfe per a la seva membrana de nanofibres indicada per a tractar el sarcoma en infants. L'empresa biotecnològica, liderada per l'arenyenc Joan Bertran, ja comptava amb el mateix segell per part de l'Agència Europa del Medicament. Cebiotex desenvolupa un teixit intel·ligent per a l'administració local de quimioteràpia després de l'extirpació d'un tumor. 


Cebiotex2

Joan Bertran, al parc científic de Barcelona. 


Els fàrmacs orfes solen despertar un interès escàs en la indústria farmacèutica perquè són poc rendibles econòmicament, per ser destinat a pocs pacients, plantejar dificultats tècniques, entre altres. Quan es designen com a tal, els reguladors ofereixen una sèrie d'avantatges, com subvencions o altres mesures de suport per a facilitar el seu desenvolupament. 


Cebiotex va tancar aquest any una ronda de finançament de 2,26 milions d'euros, superant de llarg l'objectiu inicial d'1,6 milions. El producte ha estat desenvolupat principalment per al seu ús pediàtric amb l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Ara, l'empresa du a terme un assaig clínic en fase I/IIa als hospitals de Sant Pau de Barcelona, Gregorio Marañón de Madrid i La Fe de València, als que s'hi ha sumat fa poc l'Hospital Jiménez Díaz de Madrid.