El Consell Municipal de Dones no permet que hi participin els homes

Oposició i AVAM demanen que es modifiqui el reglament per discriminar per raó de sexe
|

El Consell Municipal de Dones, atenent el seu reglament de funcionament, veta la participació d’homes en les reunions i presa de decisions. Malgrat tot, s’ha acordat que segueixi essent així, i per això ja hi ha hagut queixes d’entitats i partits polítics que ho troben discriminatori. 


L’article 14 de la Constitució especifica clarament que totes les persones són iguals, sense que hi pugui haver discriminació per raó de naixement, raça o sexe, religió, opinió o qualsevol altra circumstància personal o social. Això, a Arenys de Mar no es compleix, per la qual cosa hi ha col·lectius que protesten. 


Consell de dones 2021   aj. arenys

El Consell de Dones ja s'ha reunit en dues ocasions. Foto: Ajuntament d'Arenys de Mar


Demanada l’opinió al govern municipal, la resposta ha estat que “ens basem en el reglament” que només parla de representants femenines “excepte quan diu regidor”. Admeten que aquest tema s’ha tractat en dues reunions del Consell i “totes han conclòs que les representants segueixin essent dones i en cap cas és prioritari refer el reglament, com així consta en l’acta oficial. 


Aquesta reacció ha provocat sorpresa i certa contrarietat en alguns col·lectius que, com l’Associació de Veïns d’Arenys de Mar (AVAM), entenen que els òrgans municipals no poden ser discriminatoris, ni cap a una banda ni cap a l’altra. 


Des de l’AVAM creuen que modificar això és part de la voluntat política i per això posen exemples com Mataró o Barcelona, on es tracten els temes de gènere és en els Consells d’Igualtat, que en cap moment discriminen ningú, sinó que parlen de “persones”. Els activistes veïnals entenen que caldria modificar el reglament de Participació Ciutadana, per evitar aquestes disfuncions. “És un reglament obsolet” asseguren, mentre lamenten que “hem demanat reunions per tractar aquest tema amb la regidora de l’àrea, Laia Martín" i “s’hi neguen”. Anuncien llavors que esperaran a l’aprovació provisional i presentaran al·legacions. 


En l’àmbit polític, els partits a l’oposició també han mostrat el seu desacord pel tractament sexista que es fa al Consell de la Dona. Entenen que s’està vulnerant la llei i per això demanen que s’esmeni la situació. 


Estanis Fors, portaveu de Junts per Arenys, assegura que portaran el tema al plenari municipal. Considera que “ens va sorprendre molt” que s’actués així i es pregunta “què passaria si fos al revés?". D’altra banda, Jordi Muñiz, portaveu del PSC que s’està infringint la normativa i es vulnera el dret a la igualtat. “No podem discriminar ningú”.