Una sola empresa es presenta per gestionar la recollida selectiva

L’Arca del Maresme és l’única que opta al servei d’una trentena que s’hi ha interessat
|

L’Arca del Maresme és l’única empresa que s’ha presentat per gestionar la nova recollida selectiva. Tot i l’interès inicial de 28 empreses, finalment només ho ha fet una. A finals d'octubre, s’havia d’acabar el procés de valoració de la documentació presentada i, en cas de ser la guanyadora, publicar-ho als diaris oficials. A partir d’aquí, s’ha obrir un procés d’exposició per a possibles allegacions fins a l’adjudicació definitiva. 


Imagen 010

Els camions porten el logotip de la recollida des de 2012. Foto: Xavi Salbanyà


De fet, l'Arca del Maresme ja va guanyar el primer concurs pel servei de recollida selectiva el 2012. Una de les cinc empreses que s’hi van presentar, CLD, va interposar un recurs contra aquesta adjudicació a l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals, organisme que va resoldre que s’havia d’excloure l’Arca i obrir les següents pliques. El servei es va adjudicar, posteriorment, a Recolte fins a finals del 2018 quan, després de la retirada d’aquesta última empresa, es va cedir el servei a RESMAR, l’empresa semipública del Consell Comarcal del Maresme. 


Tant Junts per Arenys com el PSC s’han mostrat ‘sorpresos’ perquè només s’ha presentat una candidatura però alhora creuen que hi ha raons que ho podrien justificar. Entre altres coses, manifesten que les condicions que s’han posat són massa ‘exigents’ i penalitzen massa l’empresa si no compleix algun dia, sobretot en aspectes com el temps amb el qual ha de tenir la recollida feta. A més, posen el crit d’alerta perquè l’Arca del Maresme no ha portat fins ara cap servei de les dimensions del d’Arenys. JxA demana al govern fer ‘autocrítica’ amb la manera com s’ha fet el plec i el PSC creu que si no es licita finalment el servei, la regidora de Medi Ambient, Ona Curto, hauria de dimitir, especialment per ser ‘un contracte tan gran amb tant temps per fer-lo, amb la pujada de la taxa inclosa’. 


Al marge del concurs per l’adjudicació del nou servei, Arenys de Mar tanca el 2020 amb un 53’90% de recollida selectiva bruta, segons dades de l’Agència Catalana de Residus. Fins al setembre, l’Ajuntament havia obert 25 expedients sancionadors per aquells qui llencen la brossa de forma incorrecta. D’aquests, 15 són domèstics i 8 són comercials. 


A més, fa uns dies es va posar en marxa una campanya a través del portal d’internet Change.org per reclamar més neteja a la vila, sobretot a la zona de contenidors per la proliferació de rates i coloms.