El pressupost del 2022 patirà una retallada d’almenys 600.000 euros

L’Ajuntament calcula que l’IBI del peatge i la nova plusvàlua reduirà els ingressos
|

La reducció dels ingressos de la plusvàlua (prop del milió d’euros) i de l’IBI de l’autopista (350.000 euros) marcaran el pressupost del pròxim 2022. La regidora d’Hisenda, Laia Martín, reconeix que la baixada d’ingressos de l’impost del peatge s’anava a compensar amb el del valor de venda de l’habitatge, però que l’anunci que s’havia de regularitzar de nou aquest darrer impost “ha jugat una mala passada”. De moment, a l’espera de la xifra definitiva, l’estimació feta de l’impacte de les plusvàlues en les finances és d’un descencs del 25%, entre 500 i 600 mil euros. 


Obra nova 2 xs

La plusvàlua per la venda d'habitatge canvia de fòrmula. Foto: Xavi Salbanyà


La voluntat és que les àrees quedin com estaven fins ara. A finals de novembre, cada regidoria estava mirant de fer ‘equilibris' per ajustar-se a la situació econòmica. En tot cas, segons Laia Martín, si s’ha de retallar alguna àrea “no es tocarà Serveis Socials”


El regidor de Serveis Socials, Josep Antoni López, va confirmar aquesta negativa situació econòmica i va concretar que el govern local treballa sobre una retallada que podria oscillar entre “els 600.000 i els 800.000 euros”. Els regidors estan mirant d’on es poden retallar, tot i que hem acordat no tocar la partida de Serveis Socials”, va explicar López. 


Pel que fa a inversions, el projecte estrella continua sent la biblioteca a les Clarisses. La regidora recorda que hi haurà inversions supramunicipals, però que l’Ajuntament també haurà de posar-hi diners i “això redueix també considerablement les inversions que es puguin fer en el pressupost inicial”. Posteriorment es podrien agafar diners del romanent per fer altres inversions tal com s’ha fet aquesta any tot i que, en general, no n’hi haurà de destacades. I és que la possibilitat que els Ajuntaments agafin diners del romanent arran del context de crisi per la pandèmia s’ha allargat fins al 2022. De moment no es pot saber quants diners queden dels exercicis anteriors, ja que encara no s’ha tancat l’any, però Martín preveu que es podrà tancar bé. 


Pel que a subvencions, Martín ha explicat que compten amb les habituals del Catàleg de Serveis de la Diputació i altres que són de caràcter extraordinari que aniran sortint al llarg de l’any que, de moment, no es poden preveure. 


A finals de novembre, el govern municipal havia començat converses amb JxA, partit que ja hauria fet arribar les seves propostes pels pressupostos, i estava pendent una trobada amb el PSC. Tot i això, Martín diu que fins que no estigui tancada del tot l’estimació de la plusvàlua és difícil asseure’s amb els grups a l’oposició. L’objectiu és aprovar els pressupostos a finals d’any, tot i que la regidora reconeix que es va just en el temps per culpa d’aquests nous càlculs. 


Pel que fa a les ordenances, al marge de les plusvàlues, es mantenen igual. Els canvis són l’eliminació de la taxa d'arrelament i la bonificació de l’IBI per aquells que cedeixin el seu habitatge a la borsa de lloguer del Consell Comarcal del Maresme.