La nova empresa de la brossa pertany a un fons nord-americà

​L’Arca del Maresme que rebrà l’adjudicació a Arenys estava a l’òrbita de Florentino Pérez
|

El govern portarà a aprovació l’adjudicació de la recollida selectiva a l’Arca del Maresme al ple de finals d’any. Després de les meses de concertació, la proposta d’aquesta empresa ha passat totes les valoracions tècniques i econòmiques. La publicació de l’adjudicació es farà durant 15 dies i després se signarà el contracte. Des de l’Ajuntament creuen que no hi haurà al·legacions un cop passi per ple, ja que no se n’han presentat en la publicació del plec de clàusules ni tampoc amb la proposta d’adjudicació després de la mesa de concertació. La previsió és que la formalització del contracte sigui entre desembre i gener. 


Segons informacions municipals, el preu pel qual s’hauria presentat l’Arca del Maresme al concurs és força ajustat al preu de 7 milions d’euros de valor estimat que es va publicar en el plec de clàusules per a quatre anys, amb la possibilitat d’un més de pròrroga. A més, hauran de subrogar els treballadors que ara estan amb RESMAR. L’Arca del Maresme ja s’encarrega actualment també de la neteja de les platges d’Arenys de Mar des del 2010. 


Camió escombraries 2  xs

L'Arca haurà de subrogar els treballadors actuals. Foto: Xavi Salbanyà


Des del govern municipal es va destacar el perfil local i arrelat a la comarca i, fins i tot, la regidora de Medi Ambient, Ona Curto va posar aquests valors en contraposició “a les grans empreses que només busquen guanyar diners”. Malgrat això, L’AGENDA ha comprovat que l’Arca del Maresme forma part des del 2019 del grup d’Urbaser, una empresa que treballa a escala internacional, entre altres aspectes, en la recollida i tractament de residus. En aquell moment, formava part del Grupo ACS, liderat per Florentino Pérez, però posteriorment va ser adquirida per uns empresaris xinesos que aquest estiu l’han traspassat a un fons nord-americà. Urbaser va adquirir l’Arca al 100%, tot i que anteriorment ja havien treballat plegades en forma d’UTE (unió temporal d’empreses). Des de l’Ajuntament remarquen, però, que qui s’ha presentat al concurs és l’Arca del Maresme i que les converses les tenen únicament amb aquesta empresa. 


Actualment, l’Arca del Maresme s’encarrega de la recollida selectiva a diversos municipis de la comarca com Argentona, Sant Pol, Llavaneres, Canet de Mar, Sant Vicenç de Montalt o Arenys de Munt. Al municipi veí estan descontents amb el servei que en l’actualitat ofereix l’Arca al municipi i que té adjudicat fins a finals de gener. El seu Ajuntament també ha obert recentment un nou procés per licitar de nou la recollida selectiva per a quatre anys i la incorporació de més serveis dels que s’oferien fins ara. Tot i apujar el preu del servei introduint-hi millores, curiosament l’Arca del Maresme ha estat l’única empresa que s’hi ha presentat, igual que a Arenys de Mar.