L’Ajuntament demana limitar el preu del lloguer a Arenys

​La càrrega del cost del lloguer a la vila supera el 30% de les rendes de les llars
|

L’Ajuntament d’Arenys de Mar va declarar el municipi com a mercat tens d’habitatge el passat mes d’octubre per unanimitat. Aquesta declaració era un tràmit necessari perquè la Generalitat autoritzi aquesta qualificació i es pugui limitar el preu del lloguer. 


Per l’Ajuntament, Arenys de Mar compleix amb els tres requisits: té un creixement sostingut del lloguer superior a la mitjana de Catalunya, la càrrega del cost del lloguer supera el 30% de les rendes de les llars i el preu del lloguer ha experimentat, en els cinc anys anteriors, un creixement interanual acumulat d’almenys 3 punts de la taxa interanual de l’IPC de Catalunya. 


Crisi immobiliaria   xs

El preu del lloguer ha augmentat un 27% durant els darrers 5 anys. Foto: Xavi Salbanyà


Segons dades de l’Incasòl, el preu del lloguer mitjà a Arenys de Mar és de 694 euros mensuals. Els preus del lloguer a Arenys de Mar són força semblants als municipis de l’entorn, com Arenys de Munt, 645 euros mensuals de lloguer mitjà, o Canet de Mar, 651 euros. De fet, la Generalitat ja va declarar Canet com a municipi tensat el passat mes de setembre. La declaració és transitòria durant 5 anys. 


Els darrers anys s’ha produït un augment significatiu del preu del lloguer: un 27% durant els darrers 5 anys. Això es deu, principalment, a l’arribada de gent de Barcelona. A això cal afegir-hi que el percentatge d’habitatges socials és només del 7,1% i molts propietaris han optat per passar al lloguer turístic. 


Per part de l’Ajuntament, a banda de la promoció de pisos socials del Bareu i la tramitació de la compra d’un habitatge al carrer Anselm Clavé, s’ha anunciat una futura promoció d’habitatges al solar de Can Ramon de les Aigües destinats a persones grans o amb diversitat funcional o el reforç del sistema d’ajuts al pagament del lloguer. 


Tanmateix, de cara a l’any vinent, no s’ha inclòs al document d’ordenances la bonificació de l’IBI per aquells que cedeixin l’habitatge a la bossa del Consell Comarcal del Maresme, tot i que es mantindrà via subvenció. La regidoria d’Hisenda ho ha descartat perquè el principal beneficiat seria la Generalitat, pels pisos del Pla dels Frares. 


Ara bé, respecte a aquests propietaris que cedeixin el seu habitatge, s’elimina la taxa d’elaboració de l’informe d’arrelament i s’incrementa la bonificació del 60 al 65% de la plusvàlua, a l’espera que es redefineixi aquest impost.