El govern municipal ha aprovat el pressupost pel 2022 de 23 milions d'euros

L'oposició hi ha votat en contra argumentant que no han tingut accés a tota la informació a temps i que moltes propostes no s'han recollit
|

L'Ajuntament d'Arenys de Mar ha aprovat avui dijous, 30 de desembre, els pressupostos de la corporació per a l'any 2022. Per a l'any que ve, la regidoria d'Hisenda que dirigeix Laia Martín, preveu un import global de 23 milions d'euros. Pel que fa a als 18 milions si no es tenen en compte els 5 milions per a Les Clarisses, Martín, "pensàvem que hauríem de reduir, però al final no". Segons ha explicat la regidora Martín, el pressupost que no patirà cap retallada en cap de les àrees tot i la por per la davallada d’ingressos per l’IBI de l’autopista i les plusvàlues. Aquesta baixada ha quedat compensada amb altres ingressos l'impost de construccions i obres (ICIO), per un major volum de construcció, que també impacta en les plusvàlues. Tot i que l'impost de les plusvàlues serà més baix, com que hi ha més transaccions, l'Ajuntament ingressarà més. També ha pujat la participació dels tributs de l’Estat, que ha crescut respecte d'altres anys.


Ajuntament


Pel que fa a la despesa, la regidora d'Hisenda ha destacat el reforç de personal tant a serveis socials, amb una treballadora social i una treballadora familiar més, a la residència geriàtrica, i a la brigada de serveis. També es revalora la plaça de coordinació de Serveis Socials, que a partir de l'any que ve també assumirà la coordinació de la residència, un cop se substitueixi l'actual coordinadora, que es jubila. Igualment, es contractarà un treballador perquè es faci càrrec durant mig any de la redacció dels plecs de clàusules per a adjudicar diversos serveis municipals. Pel que fa a la despesa en manteniment i serveis, Martín ha destacat les subvencions de l'IBI per aquells habitatges que es posin a la borsa de lloguer; un servei d'accés a zones poc accessibles amb mobilitat reduïda; l'augment de partides per a noves licitacions, com nou contracte de les escoles bressols municipals o la recollida d'escombraries. També es recuperen les subvencions per a les entitats d'Igualtat. 


Els partits a l'oposició han detallat totes les propostes que havien fet i que han quedat fora del pressupost per a l'any vinent. Per part del PSC, Jordi Muñiz, ha afirmat per exemple que "hem presentat diverses propostes concretes, com augmentar un 3% la despesa a Benestar Social". Muñiz ha destacat la bona sintonia amb el govern i que "no hem estat bel·ligerants". Ara bé, ha destacat que l'accés a la documentació ha estat difícil i que "hem tingut molt poc temps per llegir la quantitat de pàgines que s'havien d'aprovar avui". El regidor socialista ha afegit que "ens volíem abstenir en els pressupostos, però aquest desgavell ens impedeix la nostra tasca com a regidors".


En la mateixa línia s'ha expressat el portaveu de Junts per Arenys, Estanis Fors, que ha denunciat "la manca de transparència del govern". Fors ha explicat que no han tingut accés a la informació fins a l'últim dia i que el govern "ha esgrimit els problemes de les possibles retallades, però hem sabut per la premsa que aquestes no eren necessàries". A banda d'això, Fors ha defensat el seu vot en contra perquè no s'ha incorporat cap de les seves propostes. "Vam votar les ordenances amb el compromís d'incorporar algunes de les nostres propostes", ha afirmat. Fors ha defensat incorporar vals descomptes per a la UBICA o subvencionar l'IBI a edificis catalogats.  


En un torn de rèpliques força tens, la regidora d'Hisenda ha afirmat que si bé la majoria de la documentació ha estat definitiva a darrera hora, els grups de l'oposició han tingut accés al gruix de la informació. Especialment contundent s'ha mostrat contra el portaveu de Junts per Arenys, a qui ha acusat de dir coses "de l'alçada d'un campanar". La discussió ha girat entorn de les negociacions i reunions pel pressupost.