Quaranta persones es troben a la llista d’espera per a un habitatge social a Arenys

L’oferta que tindrà la vila en un parell d’anys supera amb escreix la demanda oficial
|

L’Ajuntament d’Arenys de Mar impulsa un pla de construcció d’habitatge públic per atendre la demanda social en aquest àmbit. Actualment, Arenys disposa de 68 pisos públics al Pla dels Frares que gestiona l’Agència de l’Habitatge de la Generalitat, alguns dels quals els administra el consistori arenyenc i que sumats a les antigues cases dels mestres sumen 13 immobles d’emergència social municipal. Abans de Nadal, l’Ajuntament va comprar un pis per 74.000 euros al carrer Ample que necessita reformes abans d’oferir-lo a famílies necessitades. A més, l’Ajuntament ha cedit un solar públic del rial del Bareu a les fundacions (Fundació Família i Benestar Social i Grup Qualitat) perquè construeixin i lloguin 50 pisos durant 99 anys. 


Per tant, Arenys de Mar comptarà en un parell d’anys amb 119 pisos públics. ¿Serà suficient aquesta oferta per atendre la demanda d’habitatge social? Quantes persones es troben en la llista d’espera oficial d’un habitatge públic? 


El govern municipal no té resposta a aquesta pregunta i convida al periodista que la fa a què ho pregunti al Consell Comarcal del Maresme. La pregunta és oportuna per saber si s’està construint habitatge públic suficient per respondre a la demanda dels arenyencs. 


Pisos pla dels frares   xs

Segueix el descontrol als pisos socials del Pla dels Frares. Foto: Xavi Salbanyà


L’Agenda ha pogut saber que, segons les darreres dades que consten oficialment, actualment hi ha 40 persones empadronades a Arenys de Mar que estan apuntades a la llista d’espera un habitatge públic. Per tant, amb els 50 pisos que es construiran al rial del Bareu més els habitatges socials del Pla dels Frares que depenen de la Generalitat i que estan buits, es donaria cobertura sobradament a la demanda oficial. 


A banda d’aquests 40 arenyencs i arenyenques que esperen un habitatge públic, hi ha 113 persones de fora d’Arenys de Mar que estan apuntades a aquesta llista d’espera i que estan interessades a venir a viure a la vila si tinguessin un pis de protecció oficial. 


D’altra banda, es desconeixen quines són les característiques d’habitatge que necessiten els integrants de l’esmentada llista d’espera oficial i quines condicions econòmiques estarien disposades a assumir per acceptar un pis públic. En aquest sentit, l’Ajuntament i les dues fundacions que impulsaran la construcció dels dos blocs de pisos al rial del Bareu han començat a determinar la tipologia dels habitatges i els preus de lloguer que tindran. Així, tindran una superfície mitjana de 75 metres quadrats i es llogaran entre 420 i 560 euros mensuals. Els llogaters hauran de tenir rendes inferiors als límits establers i hauran d’estar inscrits a l’esmentat registre de sol·licitants d’habitatges de protecció oficial. Segons dades de l’Institut Català del Sòl, el preu mitjà del lloguer a Arenys de Mar és de 694 euros mensuals. 


Mentre s’impulsen aquests nous habitatges persisteix el descontrol als pisos socials que la Generalitat administra al Pla dels Frares. Segons consta en una denúncia presentada davant dels Mossos i en una instància a l’Ajuntament d’Arenys de Mar, la convivència veïnal s’ha degradat a causa de l’okupació illegal d’alguns dels pisos socials que estan buits i pendent d’adjudicació. En la denúncia s’explica que aquests habitatges okupats són punts de distribució de droga i lloc habitual de delinqüència. El darrer episodi ha estat el robatori d’un comptador d’aigua. Per tot això es demana collocar càmeres de vigilància, contractar un porter, reforçar la presència policial i facilitar un telèfon d’emergència.