Els ajuts escolars es retarden mesos per la burocràcia municipal

Les famílies han rebut la solidaritat ciutadana per comprar llibres i ordinadors
|

L’Ajuntament d’Arenys de Mar ha demanat disculpes pel retard en el pagament a les famílies dels ajuts per la compra de llibres, material escolar i ordinadors. Les 237 persones que van sol·licitar aquests ajuts durant la primera quinzena de setembre encara esperen rebre els diners i, segons que va anunciar en el ple municipal el regidor de Serveis Socials Josep Antoni López, el pagament pot retardar-se al juny per raons burocràtiques. 


Aquest important retard ha provocat que les famílies necessitades hagin hagut de recórrer a la solidaritat ciutadana per adquirir llibres o diners per a la compra d’ordinadors. Les raons que han portat a aquesta situació es troben en el procediment de control i adjudicació dels ajuts. Segons López, l’Ajuntament no comptava rebre tantes sol·licituds i els tècnics municipals que les havien d’avaluar van quedar desbordats. Van trigar dos mesos a fer les comprovacions i a demanar a la documentació que faltava a les famílies. Un cop feta això, l’interventor municipal va alertar que hi havia famílies que no complien els requisits perquè no estaven empadronades o no havien demostrat que no tenien deutes amb l’administració. 


Finalment, al mes de desembre quan tot semblava disposat per poder pagar, l’interventor va advertir que no es podien abonar fins que s’adjudiquin els ajuts per anar de colònies que l’Ajuntament acaba d’impulsar abans de Nadal. Segons l’alt funcionari, els dos ajuts, l’escolar i el de les colònies, surten de la mateixa partida i no es poden pagar per separat. Així que fins que no s’analitzin les 36 sollicituds presentades per les subvencions per les colònies, no es podran pagar les anteriors. Aquest tràmit podria trigar uns mesos més. 


López reconeix l’error en el procediment i ha anunciat que de cara al curs vinent es replantejaran avançar els terminis de la convocatòria dels ajuts i també separar en dues partides els ajuts. 


Mostra literaria2   xs

Els guanyadors de la Mostra Literària no han cobrat. Foto: Xavi Salbanyà


Però els problemes burocràtics no només afecten les famílies d’alumnes sinó als guanyadors dels premis de la Mostra Literària d’Arenys de Mar que, per segon any consecutiu, pateixen mesos de retard en el pagament dels guardons


El regidor de Cultura, Josep Maria Pruna, també va haver de demanar disculpes per aquests vuits mesos de retard i que s’explicaria perquè el funcionari que ha de fer la tramitació està de baixa i ningú més ha fet la feina. Els quatre premis que tenien guardó econòmic estaven dotats entre 200 i 300 euros. Per tant, el total del deute pujaria a uns 1.000 euros. 


L’anterior edició de la Mostra Literària també va patir el mateix retard en el pagament dels premis. Aleshores es va dir que l’ajornament es devia al confinament de la covid.