Les restes del soldat republicà Andreu Flores tornen a Arenys de Munt

El president de la Generalitat i la consellera de Justícia van assistir a l'acte de reparació i memòria històrica celebrat al cementiri d'Arenys de Munt
|

Ahir diumenge dia 27 de març es va fer un acte de reparació i de memòria històrica al cementiri d’Arenys de Munt. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, van fer entrega de les restes d’Andreu Flores Flores, mort a la Batalla de l’Ebre l’any 1938 i enterrat a una fosa comuna, a la seva família. Segons informa Ràdio Arenys de Munt, Jèssica Flores, néta d’Andreu Flores, va explicar a l’acte que el seu avi constava des del 2009 al cens de persones desaparegudes. Li havien inscrit perquè un document facilitat per l’Arxiu d’Arenys de Munt els confirmava que havia mort durant la Batalla de l’Ebre. El 2016, el fill d’Andreu Flores i pare de la Jèssica, va donar una mostra d’ADN, i el dia 31 de gener d’enguany els van avisar des de la Direcció General de Memòria Democràtica, dient-los que havien trobat les seves restes.


WhatsApp Image 2022 03 27 at 12.53.44

Rebuda institucional a l'Ajuntament d'Arenys de Munt. Foto: Enric Riba. 



Andreu Flores estava enterrat a una fosa comuna de Móra d’Ebre, al Mas de Santa Magdalena, un hospital de campanya de l’exèrcit republicà, on hi ha uns 177 cossos. A una llibreta, del Doctor Miquel Gras Artero, hi figura el nom d’Andreu Flores dient que havia estat ferit al crani i havia estat operat. Jèssica Flores ha explicat que van rebre la notícia amb emoció i commoció, ja que no ho esperaven. Ara podran tancar el dol, donar una sepultura digna al seu familiar, i saber més coses del seu avi, perquè no en saben gairebé res perquè el seu fill tenia mig any quan va anar a la guerra. En el torn de parlaments va prendre la paraula el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va donar les gràcies a la família per haver-los convidat a un acte tan especial i emotiu per a ells. Era un acte per trencar el silenci que es va imposar després de la guerra. Aragonès va dir que avui dia el context no és mateix que durant la guerra i la postguerra, però les amenaces són les mateixes.


WhatsApp Image 2022 03 27 at 12.56.41

L'acte de reparació al cementiri d'Arenys de Munt. Foto: Oriol Ferran. 


En declaracions a Ràdio Arenys de Munt, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va destacar la importància de rebre mostres d’ADN de gent que sàpiga que té familiars desapareguts durant la guerra per poder-los trobar quan excaven fosses comunes. Fins al moment ja s’han tornat 17 restes de combatents morts durant la guerra a les seves famílies i l’objectiu és continuar aplicant el programa de comparar ADN de familiars amb el dels cossos descoberts. Finalment, l’alcalde d’Arenys de Munt, Josep Sánchez, va recordar que la Batalla de l’Ebre va ser la més gran batalla que va lliurar l’exèrcit republicà, i en ella hi va caure en combat Andreu Flores Flores. Avisa que el feixisme encara és viu, transformat però ben present, i que continua volent acabar amb la llibertat. Per això, va destacar, cal fer aquests actes i trencar el silenci.