Voluntaris arenyencs traslladen refugiats d’Ucraïna fins a Arenys

Molts aconsegueixen venir gràcies al desplaçament solidari fins a la frontera de Polònia
|

Una trentena de refugiats ucraïnesos s’han empadronat, de moment, a Arenys de Mar, segons dades de fins a final de mes. Tots es troben en cases d’acollida pels seus vincles familiars o d’amistat amb la nostra vila. Molts d’aquests refugiats procedeixen de la caravana solidària que va impulsar l’arenyenc José Luis Montes, qui juntament amb altres persones van desplaçar-se a prop de la frontera de Polònia amb Ucraïna per a portar material d’ajuda i, de tornada, recollir persones que escapaven de la guerra.


Manifestació ucraina   xs

Concentració a la plaça de l’Ajuntament. Foto: Xavi Salbanyà


La comitiva que es va desplaçar estava formada per 14 persones i 7 vehicles i va arribar fins a la ciutat polonesa de Pzemisl, a vint quilòmetres de la frontera amb Ucraïna. D’aquests cotxes, primer en van tornar sis, ja que un d’ells i una altra furgoneta que van aconseguir a Polònia es van quedar per poder portar més refugiats cap a Catalunya. Algunes de les persones que van poder portar no es van quedar a Arenys, ja que van marxar a altres municipis veïns com Canet de Mar o més lluny, a València, Màlaga i Santander. José Luis Montes explica que van veure imatges molt doloroses, tot i que no van arribar a entrar en cap dels camps de refugiats de la zona. Montes explica que, si es pot, tornarà a anar a ajudar amb aquells que el vulguin acompanyar més endavant. En cas de no poder fer-ho, sí que recolliran diners pel trasllat de persones cap aquí amb avió o altres mitjans de transport. De fet, a finals de mes van fer una xerrada informativa al Calisay per explicar la seva experiència a la població. 


Aquesta no ha estat l’única acció arenyenca per ajudar als refugiats de la guerra. Membres del Club Nàutic d’Arenys de Mar també van marxar a final de mes a la frontera de Polònia per portar ajuda humanitària a les ONG que treballen al territori. De tornada, van portar a sis persones gràcies a la coordinació que han establert amb el Consolat d’Ucraïna. Un cop a Catalunya, Creu Roja és l’entitat que es farà càrrec per a què puguin tenir un allotjament. 


Val a dir que l’Ajuntament ha creat una taula de treball per a garantir els drets d’aquestes persones que han vingut a la nostra vila. L’objectiu és abordar les necessitat més immediates que puguin tenir, com l’empadronament, l’escolarització dels menors o l’aprenentatge de la llengua. De moment, s’han escolaritzat 12 menors, 8 dels quals a Primària, dos a l’institut i dos més a l’escola bressol. A més, quatre ja s’han inscrit a l’Escola d'Adults per aprendre català i castellà.