La pesca arenyenca agreuja la seva crisi pel l’encariment del gasoil

La problemàtica l’haurà d’afrontar el reelegit Patró Major de la Confraria, Antoni Marzoa
|

Aquest mes ha coincidit la reelecció del Patró Major de la Confraria de Pescadors Sant Elm d’Arenys de Mar, Antoni Marzoa, amb l’esclat d’una nova crisi propiciada per la guerra d’Ucraïna, que ha provocat l’encariment del combustible per a les embarcacions


Antoni Marzoa, l’únic candidat que es va presentar a Patró Major de la Confraria, per tant ha renovat en el càrrec, com ha succeït en el 65% dels casos a les confraries catalanes. Marzoa es va proclamar directament candidat i ha renovat el mandat fins al 2026. És patró major des del 2011 i des del 2021 president de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Barcelona. 


Vista del port   mc

El sector pesquer ha negociat ajuts per pal·liar l'impacte de la pujada del preu del gasoil. Foto: MC


Precisament, Marzoa i la resta de representants de la pesca catalana, han hagut de negociar amb la Generalitat diverses mesures per pal·liar l’impacte de la crisi d’Ucraïna en el sector pesquer. Els afectats han reclamat que s’habilitin mecanismes per compensar els impactes de l’encariment del combustible, que és la despesa més important dels costos d’explotació de l’activitat pesquera. Una pesca, inviable, que genera un impacte a tota la flota. Una embarcació d’arrossegament consumeix diàriament entre 800 i 1.000 litres de gasoil, per tant, amb una despesa amb els preus actuals d’entre 888 i 1.100 euros cada dia. 


Aquest impacte, segons reconeix el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, s'afegeix a la fràgil situació del sector pesquer, que ha patit una davallada significativa d’empreses pesqueres, especialment de l’arrossegament que ha vist limitada la capacitat de feinejar amb les progressives reduccions de dies de pesca per part de la Comissió Europea. 


A més de la crisi directa pel preu del gasoil, s’ha de contemplar l’impacte de la pujada dels preus de gas, electricitat i matèries primeres que afecten greument a les llotges pesqueres. 


Per això, el sector ha negociat ajuts, com subvencions sobre el que s’ha deixat de guanyar i l’increment de costos de l’activitat. En aquest sentit, la Unió Europea ha aprovat que es pugui reduir l’IVA i que els Estats apliquin ajuts de fins a 35.000 a les empreses pesqueres locals. 


Els pescadors s’han vist obligats a aturar l’activitat i és que sortir a pescar els costa diners. I per això reclamen ajuts. De moment, Ports de la Generalitat ja ha establert una rebaixa del 20% de les taxes dels ports.