Comencen una recollida de firmes per aturar el pla parcial de Lourdes

L’alcaldessa Moreno calcula que aturar-lo suposaria indemnitzacions de 75 milions d’euros
|

El passat dissabte 19 de març es va presentar, tot i el mal temps, en roda de premsa la nova Plataforma en Defensa del Territori Arenyenc. En aquesta presentació, des de la plataforma veïnal es va anunciar una campanya contra el projecte urbanístic de creixement massiu SUD-02 Lourdes, on es pretén edificar un veïnat nou sobre un dels pocs espais verds del poble. La campanya té per lema “Aturem el POUM, defensem el territori, salvem els rials”. 


Des de la Plataforma, denuncien la pèrdua d'espais verds d'esbarjo i de zones agrícoles que suposarà el projecte urbanístic. A més, afegeixen que el municipi haurà de suportar un gran creixement poblacional, amb unes 700 persones més. Segons preveuen, això afectarà diversos serveis públics, entre els quals el CAP, que actualment ja està saturat. També preveuen problemes de mobilitat per l'augment de vehicles i una degradació de la qualitat ambiental per l'augment del trànsit i la contaminació. Per aquests motius, la Plataforma proposa la mobilització per aturar el pla parcial SUD-02 Lourdes i aturar i el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del 2014 i redefinir-lo amb la collaboració de la gent del poble per “protegir els espais naturals de l'especulació urbanística”. 


Zona lurdes B

Àrea afectada pel pla parcial SUD-02 Lourdes.


253 habitatges nous 

El pla parcial de Lourdes es va aprovar definitivament en el ple municipal del passat 23 de setembre amb el vot en contra de la CUP, fet que va generar tensions a l’interior del govern municipal. Aquest desenvolupament urbanístic contempla la construcció de 253 habitatges nous amb una gran part de cases unifamiliars, algunes d’elles amb piscina. També argumenten que estan en marxa promocions immobiliàries de més de 230 cases i pisos nous en diverses zones de la vila, mentre que s’estimen 1.300 habitatges buits, que s’haurien d’incorporar al parc d’habitatge. Segons Marc Navarro, portaveu de la plataforma, “caldria fer un plantejament de quin model de poble volem: si un per gaudir de la natura o un massificat de persones i formigó”. 


Recollida de firmes 

Els portaveus de la plataforma, Marc Navarro i Judit Quintana, afegeixen que les pèrdues d’espais agrícoles, la permeabilitat del sòl, la biodiversitat i l’ús lúdic han de passar per sobre dels arguments econòmics que justifica l’Ajuntament per no tirar enrere aquest pla parcial. Per aquest motiu han començat amb una campanya de difusió a través de les xarxes socials. També han començat una recollida de firmes. En el moment de tancar l’edició, ja n’havien recollit més de 250. Des de la plataforma afirmen que han tingut reunions amb veïns de la zona qui els han traslladat que tenen un procés judicial obert referent aquest pla parcial de Lourdes. 


Sense consens polític 

Segons expliquen els portaveus de la plataforma, la primera fase és definir les accions i posteriorment es reuniran amb els partits polítics, que són els qui podrien eventualment aturar l’execució d’aquest urbanístic. El portaveu de Junts per Arenys, Estanis Fors, ja va avançar a ‘El Dominical’ de Ràdioa Arenys que aquest grup de pressió o la CUP haurien d’haver presentat allegacions a tot el procés urbanístic en el moment en què se’n va començar a parlar, és a dir, a partir del 2006 quan es va fer la presentació del POUM. En aquest sentit, Fors va recordar que aquest pla ha passat per diverses aprovacions, provisionals i definitives. A més, el portaveu de JxA va afegir que també s’haurien pogut posicionar en contra a la junta de compensació que es va crear durant el 2016. 


75 milions d’euros 

Un dels arguments esgrimits tant pel govern com per l’oposició, és la compensació econòmica que hauria de pagar l’Ajuntament en cas d’aturar el projecte. En aquest sentit, l’alcaldessa Annabel Moreno calcula que tirar enrere aquest pla parcial suposaria unes pèrdues econòmiques que posen pujar al voltant de 75 milions d’euros per a l’Ajuntament. Tot i això, oficialment no s’ha donat cap xifra, perquè aquesta dependria dels possibles guanys que els promotors privats deixessin de guanyar de no executar-se la promoció.