L’alcaldessa retira la competència de la neteja a la CUP per l’estat de brutícia que impera a Arenys

La decisió d'ERC obre una crisi que podria deixar el govern en minoria a menys d'un any per les eleccions
|

L'alcaldessa d'Arenys de Mar, Annabel Moreno, ha retirat avui les competències de Serveis Municipals i Medi Ambient a la regidora de la CUP Ona Curto davant la incapacitat de resoldre l'estat de brutícia que impera a la vila des de fa mesos. La dràstica decisió de Moreno obre una crisi de govern a nou mesos de les eleccions municipals que es celebraran el maig vinent perquè, a la pràctica, modifica unilateralment el pacte polític que van signar amb la CUP a l'inici de la legislatura. La CUP no ha reaccionat públicament a aquesta esmena a la totalitat a la feina que ha realitzat Curto durant aquest mandat en matèria de neteja i gestió de la recollida de les escombraries.


En un comunicat publicat aquest matí per l'Ajuntament d'Arenys de Mar, s'explica que serà l'alcaldessa en persona qui es farà càrrec d'aquesta àrea municipal en crisi: "Moreno assumeix les tasques de neteja i manteniment del municipi per responsabilitat i responent les justificades queixes de la població per la gestió del servei". L'alcaldessa ha afegit: “He pres aquesta decisió conscient que la neteja i el manteniment dels carrers d’Arenys de Mar no estan funcionant correctament des de fa mesos, i coneixedora de les moltíssimes queixes de la ciutadania que es reben, diàriament, respecte del servei de neteja municipal”.  


WhatsApp Image 2022 08 08 at 11.17.31

Baldejant el carrer de l'Església d'Arenys de Mar. Foto: Bernat Salbanyà.


Segons ha pogut saber l'AGENDA, el govern municipal disposa d'una enquesta realitzada per la Diputació de Barcelona aquesta passada primavera on la brutícia apareix com el problema més greu de la vila que destaquen el 58% dels arenyencs, seguit a molta distància per la inseguretat que preocupa al 10% dels enquestats. En aquest sentit, el comunicat emès aquest mati s'explica que "d'un temps ençà, des del mateix govern municipal, s’han articulat fórmules per intentar reforçar les mancances existents per revertir la situació, però no ha estat possible reconduir-la". Per això, s'afirma que "Arenys de Mar no pot continuar ni un dia més en les actuals condicions de neteja deficients. Els arenyencs i arenyenques mereixem una vila endreçada i neta sense més demora. La situació ha arribat a un punt insostenible i la inacció no pot ser mai la resposta davant el malestar generalitzat de la població". L’alcaldessa d’Arenys assegura que aquest canvi respon a “la necessitat d’una actuació contundent i eficaç davant un problema real, contrastat i persistent. No abordar-lo només faria agreujar la situació”.  


Tot i aquestes duríssimes acusacions a la gestió de la regidora de la CUP, l'alcaldessa no dona per trencat el pacte de govern amb la CUP i ha anunciat una “remodelació de les diverses àrees municipals i les delegacions que hi ha atorgades per tal de donar continuïtat a l’acord de govern segellat a inici de mandat entre Esquerra Republicana, Arenys en Comú i la CUP”. Amb la retirada de les competències de Serveis Municipals i Medi Ambient, la regidora Curto manté la tercera tinença d'alcaldia i les àrees de Turisme i Patrimoni. Curto té una dedicació a la feina de l'Ajuntament del 90% per la qual cobra un salari brut de 29.000 euros l'any. El regidor d'Arenys en Comú, Josep Antoni López, l'altre soci de la coalició de govern ha estat informat de la decisió de l'alcaldessa, així com els dos grups de l'oposició (Junts per Arenys i PSC). 


Els socialistes van demanar en el darrer ple municipal la dimissió d'Ona Curto per la seva "deficient gestió de la neteja i la recollida de la brossa". Curto va respondre en el programa El dominical de Ràdio Arenys del 31 de juliol que no dimitiria i que deixava el seu futur polític en mans de la seva formació. Precisament la CUP havia de decidir abans de l'estiu qui encapçalaria la candidatura a les properes eleccions, però la decisió s'ha ajornat. En el mateix programa, Curto va afirmar que la CUP no se sentia defensades per ERC al govern municipal i va deixar oberta la seva continuïtat com a regidora en la propera legislatura


Després de les eleccions municipals del 2019, ERC va canviar de socis de govern i va deixar fora el PSC responent a l'exigència de la CUP que no volia compartir el pacte amb els socialistes. No obstant, l'alcaldessa ha mantingut la mà estesa al PSC i, fins i tot, va fer una delegació en matèria de promoció econòmica al regidor de la llista socialista Víctor Camon durant la pandèmia. Fonts dels republicans no han amagat la seva incomoditat amb la gestió de les àrees de la CUP i consideren que, a nivell local, amb el PSC al govern les coses haurien anat millor.


En aquest context, no seria estrany que amb el trencament que s'ha produït ara entre ERC i la CUP, republicans i socialistes reprenguin les converses per pactar el pròxim govern municipal després de les eleccions del maig i, mentrestant, el PSC podria facilitar la governabilitat des de l'oposició.