Crisi de govern a 9 mesos de les eleccions

L’alcaldessa retira la neteja a Curto i la CUP i Arenys en Comú abandonen el govern
|

L'alcaldessa d'Arenys de Mar, Annabel Moreno, va obrir una crisi de govern el passat 8 d’agost, en retirar les competències de Serveis Municipals i Medi ambient a la regidora de la CUP Ona Curto, davant la incapacitat de resoldre l'estat de brutícia imperant a la vila. 


Aquesta dràstica decisió de Moreno ha canviat el govern fins ara format per ERC, CUP i Arenys en Comú a nou mesos de les eleccions municipals que previstes el maig vinent. 


En el primer comunicat de l'Ajuntament d'Arenys de Mar, s'explicava que serà l'alcaldessa en persona qui es farà càrrec d'aquesta àrea municipal en crisi: "Moreno assumeix les tasques de neteja i manteniment del municipi per responsabilitat i responent les justificades queixes de la població per la gestió del servei". L'alcaldessa afegia que: “he pres aquesta decisió conscient que la neteja i el manteniment dels carrers d’Arenys de Mar no estan funcionant correctament des de fa mesos, i coneixedora de les moltíssimes queixes de la ciutadania que es reben, diàriament”. 


Annabel moreno telf   aj

L'alcaldessa va prendre la decisió de retirar les regidories a Ona Curto arran dels resultat d'una enquesta de la Diputació.

Foto: Ajuntament d'Arenys de Mar


La decisió de l’alcaldessa de recuperar les competències es va prendre el cap de setmana abans. El govern municipal disposava d'una enquesta de la Diputació de Barcelona aquesta passada primavera on la brutícia apareix com el problema més greu de la vila que destaquen el 40% dels arenyencs


Els resultats de l’enquesta es van publicar el 29 de juliol passat. Tanmateix, la decisió de recuperar les competències es va allargar més d’una setmana. L’executiva d’ERC es va reunir el diumenge 7 al vespre, i la decisió irrevocable la va comunicar Annabel Moreno a Ona Curto, dilluns 8 a les 10 del matí. En aquella hora, la regidora portaveu d’ERC, Laia Martín, just havia tornat de vacances, mentre que l’altra regidora de la CUP, Marta Prades, acabava d’anar-se’n. Tot i el revés, en les relacions d’ERC amb la CUP, el comunicat d’alcaldia afirmava que no donaven el pacte per trencat


L’assemblea de la CUP va reunir-se d’urgència el mateix 8 d’agost, però no va emetre cap comunicat fins al dia 9 a les dues de la tarda. La CUP considerava que es tracta d’una acció electoralista, que es va fer "sense cap explicació prèvia i amb traïdoria" i va decidir abandonar el govern i passar a l’oposició. Els cupaires també remarcaven les discrepàncies polítiques existents durant tot el mandat han empès al grup municipal a abandonar el govern i afegeixen que han perdut tota la confiança amb Moreno. El comunicat, molt belligerant amb l'alcaldessa criticava la seva "manca de formes" i afirma que "és una forma irreparable de dinamitar el pacte entre els socis de govern".


El que fins aleshores era una crisi més o menys controlada entre els dos principals socis del govern va fer un gir la tarda de dimecres, 10 d’agost. El soci minoritari, Arenys en Comú, va decidir abandonar el govern i passar a l’oposició


Pels comuns, "la decisió unilateral de l’alcaldia de treure les competències delegades a la regidora de la CUP Ona Curto, significa per part del grup d’ERC l’incompliment del pacte de Govern signat per al mandat 2019-2023 que recollia les línies programàtiques". La formació, liderada pel primer tinent d'alcalde i regidor de Benestar Social i Salut Públic, Josep Antoni López, deixa així a ERC en solitari al capdavant del govern. 


Tot i que en un primer comunicat del 8 d’agost, els comuns reconeixien els problemes amb la neteja, en aquest segon comunicat es mostraven molt crítics pel que fa a "la relació per part d’Alcaldia amb la CUP i pel fet que poden perillar acords programàtics importants com la implantació de la recollida selectiva". 


Abans de retirar les competències a Ona Curto, l'alcaldessa Annabel Moreno va contactar amb el portaveu socialista, Jordi Muñiz, per conèixer la disponibilitat del PSC per apuntalar el nou govern en minoria d'ERC i comuns. 


El PSC hauria decidit de no entrar a govern, però arribar a pactes puntuals per responsabilitat: aturar l’expansió del Porta a Porta, pla de xoc de neteja i una actuació d’urgència al Pla dels Frares. 


Tant ERC com el PSC han desmentit aquestes converses a les xarxes socials i comunicats. Tot i això, l’11 d’agost el PSC ja va tancar la porta a qualsevol opció de moció de censura i s’oferia a fer “una oposició constructiva mirant de cercar els millors acords per a la ciutadania”. L’endemà, 12 d’agost, després de la sortida dels comuns un nou comunicat d’alcaldia afirmava que la crisi “no afecta l’estabilitat del govern atès l’anunci que ha fet el grup municipal socialista de garantir la governabilitat”.  


Un cop passada la festa major de Sant Roc, l’alcaldessa va anunciar el divendres 19 d’agost la nova organització del cartipàs municipal. Aquesta redistribució no ha estat lliure de tensions entre els regidors d’ERC a l’hora de repartir-se un major volum de feina entre només sis dels 17 regidors. 


Així, les regidories d’Ona Curto, com són Serveis Municipals i Medi Ambient les suma la mateixa alcaldessa a Urbanisme. També de Curto, Turisme i Patrimoni les assumeix el regidor de Seguretat i Cultura, Josep Maria Pruna, que també es farà càrrec de Recursos Humans, de la regidora Marta Prades. La regidoria d’Infància i Joventut, Míriam Puig, incorpora Educació, que fins ara també dirigia Prades. 


Pel que fa a les regidories de Josep Antoni López, les assumeix el regidor Quim Mas, que suma Benestar Social i Salut Pública a Promoció Econòmica i Consum.