Tres anys i mig de desavinences internes

La CUP surt del govern municipal amb grans problemàtiques pendents de resoldre
|

Tot i descartar-se una moció de censura, perquè resten només 9 mesos per a les eleccions, aquesta crisi de govern ha dinamitat diverses opcions de pacte després de les eleccions del maig vinent


Les relacions entre els tres exsocis de govern estan força delmades. La CUP no tornarà a fer alcaldessa a Moreno. La regidora Marta Prades va anunciar el dilluns 22 d’agost que renunciava a l’acta de regidora, essent substituïda per Pat Sillah, molt més belligerant amb ERC i amb Moreno. 


Onaannabel xs

La regidora Ona Curto i l’alcaldessa Annabel Moreno. Foto: Xavi Salbanyà


Sillah va ser precisament una de les negociadores del pacte de govern per part de la CUP. Durant les negociacions, els cupaires ja van exigir a Moreno una relació més transparent i “sense mentides”. Tanmateix, la desconfiança entre ambdós socis de govern ha anat creixent des de l’inici del mandat. 


No és la primera vegada que ERC esmena la plana sencera a la CUP d’ençà del pacte de govern. La gestió dels problemes de seguretat derivats d’alguns menors no acompanyats o la reprovació del cap de la brigada n’han estat els exemples més clars. També hi ha hagut discrepàncies en l’elecció dels membres del Consell d’Administració de Ràdio Arenys, entre altres. 


Més enllà de la crisi política en si, és públic i notori que les regidores de la CUP han deixat el govern amb grans assignatures pendents. La implantació del servei de recollida Porta a Porta a tot el municipi, n’és una d’elles. L’aprovació del plec de clàusules s’ha endarrerit molt i això ha afectat clarament l’estat de neteja de la vila amb moltes escombraries per recollir. 


També hi ha pendent una millora en el servei de neteja viària amb una brigada amb places sense cobrir. Amb el que va de mandat tampoc s’ha completat la municipalització del servei d’enterraments, del qual la CUP n’era la principal abanderada. 


Pel que fa a l’àrea de Recursos humans i organització administrativa, han quedat pendents diversos col·lectius de treballadors municipals la negociació sobre les millores salarials que aquests demanaven, com la mateixa brigada o les treballadores de l’escola bressol, dues àrees que també gestionava la CUP.


Amb el PSC disposat a pactar certs punts per garantir la governabilitat, és previsible que els comuns marquin distància fins a les eleccions amb l’actual govern a qui acusen d’haver obert aquesta crisi per “una maniobra electoralista”. 


Junts per Arenys, el principal partit de l’oposició que ha assistit silent a tota aquesta crisi, ja ha anunciat una oposició responsable tot i admetre que “el desgavell és servit”. 


Ben aviat han de començar les negociacions pels pressupostos per a l’any 2023.