ERC accelera en neteja i pintura a la vila davant el recel de l’oposició

L’alcaldessa relleva al cap de la brigada municipal i contracta un nou pintor municipal
|

Txapa i pintura a tot Arenys. Així ho resumia l’alcaldessa Annabel Moreno a les xarxes socials on es mostra darrerament molt més activa amb la publicació de fotos de les actuacions de neteja i pintura que realitza la brigada municipal. La crisi de govern d’aquest estiu després que ERC retirés les competències a les seves sòcies de la CUP ha deixat als republicans en minoria pocs mesos abans de les eleccions municipals. I això fa que tinguin pressa per redreçar l’opinió contrària a la gestió municipal que s’ha fet durant els darrers tres anys en matèria de neteja, recollida d’escombraries i manteniment de l’espai públic. 


Moreno ha assumit personalment l’àrea de serveis perquè considera que ho farà millor que la regidora de la CUP Ona Curto. L’alcaldessa s’ho juga al tot o res per intentar revalidar el càrrec l’any vinent


Brigada 3  aj. arenys

Una de les actuacions que s'han dut a terme durant les últimes setmanes. Foto: Ajuntament d'Arenys de Mar


La primera decisió ha estat rellevar el cap de la Brigada Municipal a qui fa uns mesos li havia obert una investigació pel presumpte retard en 8 i 10 anys en la redacció dels nous contractes de la neteja dels equipaments públics i de l’enllumenat. La persona que ha assumit el càrrec està sota la sospita de la CUP perquè consideren que no té la titulació adequada per ocupar aquesta responsabilitat. L’alcaldessa ha destinat a l’excap de la brigada a redactar els nous contractes, cosa que ha sorprès a l’oposició municipal perquè, per una banda Moreno posa en dubte la seva feina en aquesta matèria obrint un expedient, i ara li encarrega justament la feina que estava qüestionada. L’alcaldessa diu que aquest funcionari està obligat a fer-ho bé. 


Moreno ha fitxat un nou pintor i ha reorganitzat el treball de la brigada amb l’objectiu de que els ciutadans percebin una millora que s’ha fet evident. D’altra banda s’ha incrementat el treball del camió de l’Ajuntament que retira les bosses d’escombraries mal col·locades per evitar la mala imatge que donava. També s’han netejat els contenidors. 


Per a la CUP, totes aquestes millores es podien haver fet abans, però sempre que demanaven més recursos els seus socis d’ERC impedien inversions o contractacions de personal. Per això es consideren traïdes i víctimes d’un pla polític predeterminat per a desprestigiar-les. 


Tant Junts per Arenys com el PSC consideren l’alcaldessa responsable de tots aquests anys de deixadesa i pensen que ara s’està fent una “operació de maquillatge que arriba massa tard”. Sospiten que ERC està derivant recursos d’altres partides a aquesta qüestió, cosa que l’alcaldessa nega taxativament.


La implantació del nou model de recollida d’escombraries porta a porta està a l’aire. Tot i que era una de les principals fites que es va posar el govern tripartit municipal a l’inici del mandat, el calendari d’aplicació s’ha complicat tant que la proximitat de les eleccions podria provocar l’ajornament de la seva implantació pel malestar veïnal que provocarien els problemes que sempre té aquest sistema quan es posa en marxa. La lògica de l’estratègia política d’ERC seria ajornar la implantació per a després de les eleccions i evitar que tot l’esforç de rentada de cara que s’està fent ara quedi malmès per les crítiques a l’aplicació del nou model. 


La recollida porta a porta ja estaria vigent si no fos perquè el tècnic de Medi Ambient va trigar un any i mig en redactar el ple de condicions que va estar a punt de quedar desert per les dures obligacions que imposava. Finalment, es va trobar una empresa que s’assumís el repte (Arca del Maresme) i se li va adjudicar aquest any. Però quedaven molts altres tràmits per fer com ara el ple de condicions del contracte del material (bujols, bosses, etc.) que havia d’estar redactat abans de l’estiu per part de l’esmentat tècnic i que encara està pendent. 


A més, s’havien de comprar uns camions nous més petits que puguin circular pels carrers estrets. Aquests vehicles arribaran a finals de novembre, però l’Arca del Maresme s’havia compromès a llogar a l’Ajuntament els seus mentrestant, cosa que no s’ha fet. Finalment, quedava la campanya de sensibilització de la població que havia de començar aquest passat setembre, però el trencament del govern municipal ha deixat en l’aire malgrat que estava a punt d’impremta. 


Així les coses, des d’ERC es considera que en el millor dels casos el porta a porta es podria posar en marxa al desembre, però no troben convenient fer-ho en plenes festes de Nadal. Per això, l’alcaldessa Annabel Moreno va explicar en el ple de setembre que la data més apropiada seria l’11 de gener. Moreno va assegurar que la voluntat del govern és aplicar el porta a porta en aquell moment. 


No obstant això, la resta de grups municipals dubten que ERC s’arrisqui a implantar el nou model a cinc mesos de les eleccions i creuen que buscaran una excusa per ajornar-ho. 


La CUP afirma que es podria haver començat aquest setembre i que, fins i tot, estaven preparades les àrees d’emergència, però acusa ERC de voler-ho aturar per un pacte ocult amb el PSC, partit contrari al porta a porta. Les cupaires pensen que els republicans ja han decidit tornar a fer govern amb els socialistes després de les eleccions i, per això, han pactat l’ajornament del nou model. Mentrestant, l’Arca del Maresme té un contracte vigent per complir que s’haurà de renegociar si canvien els plans municipals.