El govern en minoria supera els dos primers mesos amb estabilitat

La CUP s’ofereix a ERC a treballar per acabar la municipalització dels enterraments
|

Estabilitat malgrat la minoria. Aquest és el resum dels primers dos mesos del govern municipal d'ERC en solitari després la crisi iniciada el passat 8 d'agost. Durant els mesos d'agost i setembre s'especulava sobre les possibles conseqüències de la trencadissa del govern municipal. Ara bé, el ple de setembre, que era la prova de foc del govern en minoria, va transcórrer amb total normalitat i l'equip liderat per Annabel Moreno va poder aprovar tots els punts de l'ordre del dia. Semblantment, va passar al mes d'octubre, amb punts més de tràmit i sense tanta rellevància política, a excepció de la cessió definitiva de La Raureta a la fundació Intress. 


Plenari setembre  xs

Al ple de setembre, Moreno i el seu equip van poder aprovar tots els punts de l'ordre del dia.Foto: Xavi Salbanyà


En aquest sentit, el ple del 29 de setembre va aprovar per unanimitat l'agermanament amb la vila de la Ràpita, el pla de mesures antifrau i la modificació puntual del POUM, l'àmbit de les Carolines. L'acord sobre l'agermanament de fet, va trencar el front l'oposició que en un principi havia acordat votar-hi en contra per no haver estat partícip del procés de tramitació. A última hora, el PSC va anunciar que hi votaria a favor, juntament amb Arenys en Comú, fet que va obligar a Junts per Arenys i la CUP a reformular el seu vot, per no quedar exclosos d'un acord tan simbòlic per a moltes famílies arenyenques amb orígens rapitencs. 


La tensió va ser especialment significativa entre Junts per Arenys i el PSC, deixant la relació de confiança entre els seus líders força delmada. Tot i ser molt crítics amb la gestió d'ERC, el cert és que el PSC ha complert amb la lleialtat institucional que va prometre a l'agost arran de la crisi de govern. Així també ho han fet els comuns, que no van significar-se gaire contra el seu antic soci de govern. 


De fet, la paradoxa va tenir lloc al cap d'uns minuts, quan els socialistes van presentar una moció per analitzar les diverses actuacions del mandat. La moció, que va rebre el suport de JxA, va ser rebutjada pels vots en contra del govern amb la CUP i els comuns. Així, els tres antics socis tornaven a defensar conjuntament la seva obra de govern feta fins ara. 


Fins i tot, la CUP es va oferir en el ple d’octubre a ERC per treballar per acabar la municipalització dels enterraments i l’alcaldessa ho va acceptar. 


La regidora Marta Prades va fer efectiva la renúncia a la seva acta i es va anunciar el seu relleu per Pat Sillah, que va prendre possessió en el ple del 27 d'octubre. El comiat de Prades, entre plors, va comptar amb el comiat dels grups municipals excepte ERC. 


A més, el 10 d'octubre, la regidora portaveu de la CUP d'Arenys de Mar, Ona Curto, va anunciar que es descarta per encapçalar la llista de la CUP per a les pròximes eleccions municipals que se celebraran el 28 de maig del 2023. La CUP és l'únic partit d'Arenys de Mar que encara no ha anunciat el seu cap de llista. Entre els noms que guanyen pes hi ha el de la nova regidora Pat Sillah, tot i que també sona amb força el nom d'un militant històric de la formació per encapçalar la llista.