Adéu a un nyap de 20 anys

L’Ajuntament retira l’ascensor de la Riera que mai ha funcionat bé
|

Un dels nyaps municipals més notoris a Arenys de Mar ja és història. L’ascensor del final de la Riera que havia de facilitar l’accés als vianants cap a la platja ha estat retirat definitivament 19 anys i mig després d’haver-se inaugurat i de que gairebé mai hagués funcionat correctament. 


Tot i que el govern municipal actual havia anunciat abans de l’estiu de l’any passat que retiraria aquest aparell inútil, no ha estat fins aquest mes d’octubre que s’ha realitzat l’obra. L’alcaldessa Annabel Moreno va explicar que la raó de treure l’ascensor es deu a que no ha funcionat correctament durant aquests vint anys per “la falta de manteniment i les reiterades actituds incíviques amb destrosses o brutícia acumulada”. Tant el manteniment com la neteja d’aquest ascensor era competència de l’Ajuntament i hi havia un pressupost per cobrir les avaries que es podrien produir. Però la realitat ha estat una altra. 


Ascensor2   xs

L'ascensor ha estat un autèntic fracàs. Així ho va reconèixer fa un any Moreno: “Aquest ascensor s'ha de retirar perquè la gestió ha estat nefasta”. Per això es va demanar a l'enginyer municipal que incorporés en el pressupost de l’any passat la retirada de l'ascensor que està valorada en 10.000 euros, però que finalment no es va afegir al pressupost. 


La decisió del govern arenyenc respon així a la queixa de la Defensora del Vilatà que va traslladar fa més d’un any el mal funcionament d'aquest ascensor i reclamava una solució especialment per a les persones amb dificultat de mobilitat que tenen problemes per remuntar la rampa de vianants en sentit pujada. La solució que aporta el Consistori és l'eliminació d'un ascensor que ja va néixer amb polèmica. Mentre CiU demanava la construcció de l'esmentada rampa, el govern tripartit de PSC, ERC i ICV (1999-2003) va apostar per construir l'ascensor que finalment es va inaugurar el març del 2003, dos mesos abans de les eleccions municipals, essent alcalde el republicà Joaquim Ponsarnau. 


Foto: Xavi Salbanyà


L'ascensor ha estat més temps espatllat que funcionant tot i que en la seva inauguració es va dir que “Funciona 24 hores i té una cabuda per a 8 persones. Està equipat amb modernes tecnologies i un sistema d'emergència que conecta amb la Policia Local davant qualsevol urgència plantejada”. El darrer contracte de manteniment es va firmar amb l'empresa Schindler per 2.395 euros anuals. No va ser fins al desembre del 2014 que es va construir la rampa actual d'accés per a vianants, mentre l'ascensor va quedar obsolet.