El govern aprova les ordenances fiscals pel 2023 amb el suport del PSC i comuns

​Les taxes i preus públics per a l’any vinent es mantindran igual que aquest any
|

El ple municipal del passat 7 de novembre va aprovar les ordenances fiscals per al pròxim any 2023. L’aprovació de les ordenances és un moment clau per al funcionament de l’Ajuntament, perquè d’aquestes se’n deriven després els ingressos del pressupost municipal. Per tant, la seva aprovació era la prova del nou per al govern municipal d’ERC en minoria. Si en la passada edició ja explicàvem que el govern funcionava de forma estable malgrat tenir només sis regidors, durant el darrer ple es va poder visualitzar el canvi de majories en el ple municipal. 


En aquest sentit, el PSC i Arenys en Comú van facilitar l’aprovació de les ordenances en una sessió que va evidenciar tres coses. En primer lloc, la formació incipient d’una entesa tripartida entre els republicans, els socialistes i els comuns, que no necessàriament forma una majoria de govern, però sí que permetrà encarrilar la part final del mandat, del qual només en resta mig any. En segon lloc, el trencament definitiu entre els antics socis de govern, sobretot, ERC i la CUP. I finalment, la impossibilitat de Junts per Arenys de liderar un bloc a l’oposició, per l’enrariment de les relacions amb el PSC des del ple de setembre. 


MG 3181

Els representants de PSC, ERC, Junts per Arenys, CUP i comuns en la Diada. Foto: Xavi Salbanyà


Les taxes i preus públics pel 2023 es mantindran igual que aquest any 2022. La regidoria d’Hisenda, Laia Martín, va afirmar que, amb la situació general de l’economia, amb una inflació desmesurada, s’ha decidit evitar l’increment de la pressió fiscal per a les famílies arenyenques. 


Ara bé, les ordenances inclouen dues novetats. La primera, proposada pel PSC, és l'ampliació de la bonificació de la taxa de residus d'un 25 al 30% per aquells que fan ús de la deixalleria municipal. L'altra, que vindrà determinada per qüestions legals per la llei estatal que determina que els hereus d'un cas de defunció per violència masclista no hauran de pagar la plusvàlua de la propietat dels seus progenitors. 


L’acord amb el PSC i els comuns va permetre tirar endavant les ordenances i, per tant, els pressupostos, fet que va rebre l’agraïment entusiasta de la regidora Martín. L’acord va permetre al portaveu socialista, Jordi Muñiz, afirmar que les ordenances havien pogut prosperar gràcies al fet que el PSC és un partit que sap arribar a acords pel bé de la ciutadania


D’altra banda, el portaveu dels comuns, Josep Antoni López, va assegurar que veuen adient que no s’augmenti la pressió fiscal als arenyencs, tot i que va alertar que, els futurs governs, hauran de treballar per fer una revisió a fons de les taxes i preus públics.


Els tres partits van encoratjarse a continuar treballant de cara als pressupostos, que es preveu que s’aprovin a finals d’aquest any. La bona sintonia es va mostrar especialment entre ERC i el PSC, que va destacar el compromís adquirit del govern per a la creació d'una taxa per a l'ús de la pista esportiva o l'ampliació pressupostària al Servei d'Atenció Domiciliària. També per a la partida de subvencions per les entitats o per tirar endavant la tarifació social a l'Escola d'Adults. 


La regidora, Laia Martín, va explicar que les propostes de la CUP no s’havien pogut estudiar perquè s’havien presentat tard. La portaveu de la CUP, Ona Curto, va dir que eren conscients del “poc marge de treball”, però que s’haurien pogut negociar, ja que el govern va estar fins a l'últim moment treballant per un acord amb el PSC. 


Curto va dir que la tot i que les ordenances tenien un model que s’aproximava a la idea de les bonificacions socials, no reflectien cap mesura dirigida a les persones amb situació de risc. Consideren que els canvis són insuficients perquè tampoc incorpora la creació de taxes pels bucs d’assaig ni mesures per penalitzar els habitatges buits de grans tenidors. 


Pel que fa a les propostes de Junts per Arenys, la regidora d’Hisenda va dir que la no inclusió venia determinada per diversos motius: algunes perquè no les compartien com és el cas de la taxa d’escombraries, d’altres perquè legalment no es poden modificar i, també, perquè calia ser curosos a l’hora de reduir els ingressos municipals. 


El seu portaveu de JxA, Estanis Fors, va lamentar que el govern no hagi tingut en compte cap de les 10 aportacions que van fer, com ara la rebaixa la taxa de residus, una bonificació per la taxa de terrasses pel 2023, allargar un any més la bonificació de l’IBI aquells que installin plaques solars. 


Fors va afirmar durant el ple que ERC mai ha tingut la voluntat d’arribar a cap pacte amb ells i els va titllar de “sectaris”.


El portaveu de JxA també va mostrar-se contrari al paper del PSC i dels comuns en l’aprovació de les ordenances, fet que l’allunya de liderar un bloc comú d’oposició. Al PSC, amb qui les relacions s’han enrarit des del ple de setembre, els va dir que no confiessin en el compromís del govern, perquè “no acaben complint els acords als quals arriben”. 


Molt més crític es va mostrar contra Arenys en Comú, qualificant-los de “manca de coherència, ja que els seus argumentaris són molt diferents si governa un partit o un altre”. 


El ple d’ordenances també va venir marcat per la notícia que havia transcendit aquell matí, que la regidora Laia Martín havia estat nomenada cap de l’Oficina de Relacions Institucionals de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. El govern va afanyar-se a dir, a través de les xarxes socials, que això no repercutirà a la seva tasca com a regidora.