El model de pressupost participatiu entra en crisi

Dubtes sobre com es participa i quins són els projectes a votar
|

Ha entrat en crisi el model que s’està seguint des de fa uns anys per determinar a quins projectes es destinen els 200.000 euros que l’Ajuntament posa a consideració de la participació ciutadana. El procés de valoració dels projectes i de la votació ha quedat en qüestió aquest any per diverses raons principals. La primera és la baixa participació en els grups de debat. Segons la mateixa regidora de Participació, Laia Martin, i la Defensora del Vilatà, Teresa Verdura, hi participa poca gent que acapara el debat i el porta cap als seus interessos. D’aquesta manera, els projectes que s’acaben posant a votació no sempre responen a les necessitats generals de la vila, sinó a grups determinats. 


Camp de futbol  xs

Canviar la gespa del camp de fubtol val 165.000 euros. Foto: Xavi Salbanyà


La Defensora també qüestiona la forma amb la qual s’acaben escollint els projectes que es posen a votació i que “sovint no són els que s’han acordat en els grups de debat”. 


Verdura és crítica amb el fet que s’incorporin a la llista projectes de manteniment que haurien de ser propis de l’Ajuntament i no haurien d’estar en aquest procés, com ara la reparació de carrers. 


Aquest any es van seleccionar 24 projectes, però un d’ells, el recanvi de la gespa del camp de futbol, ha estat motiu de polèmica perquè el seu cost (165.000 euros) s’enduria tot el pressupost participatiu i perquè hi ha hagut campanya popular a favor en les votacions. 


Els grups municipals consideren que s’ha de fer una reflexió de cara a properes convocatòries per corregir aquests problemes. En aquest context enrarit, les votacions es van tancar el 13 de novembre i a l’hora de tancar aquesta edició (28 de novembre) encara no s’havia fet públic l’escrutini. Aquest retard ha fet malpensar a algun grup municipal. 


El regidor Jordi Muñiz del PSC ha alertat que el recanvi de la gespa del camp de futbol valdrà el doble del que s’ha pressupostat perquè abans s’han de fer algunes reparacions al terra. Muñiz considera que aquesta gespa encara té un parell o tres anys de vida.