El Pla dels Frares demana que es posi fre a les okupacions de pisos

Els residents reivindiquen viure en un barri normal i l’Ajuntament ho trasllada a la Generalitat
|

Els veïns del Pla dels Frares de tota la vida reclamen a les administracions competents que “treballin per tornar a ser el que érem abans, un barri ben normal” on regnava la convivència. Ara, però, des de fa uns anys, arran de diverses ocupacions illegals de pisos als blocs d’habitatge social, la zona s’ha convertit en un punt de conflicte, amb delictes, baralles, inseguretat i actes vandàlics. 


“No volem convertir-nos en un gueto com el barri de la Mina, on les administracions responsables es passen la pilota i no hi fan res”. Creuen que encara hi són a temps i per això reclamen, a l’Ajuntament i a l’Agència Catalana de l’Habitatge que no deixin “podrir un dels barris més macos d’Arenys”. 


Pisos socials pla dels frares   xs

Segons el govern, hi ha set pisos ocupats al pla dels Frares. Foto: Xavi Salbanyà


La problemàtica associada als fets delictius, malgrat que des de la classe política s’eviti vincular-hi, és l’ocupació conflictiva de pisos socials, sovint comesa per persones amb amplis antecedents delictius. Segons el regidor de Governació, Josep Maria Pruna, hi ha set pisos ocupats, només un dels quals és responsabilitat directa de l’Ajuntament. Tots estan en procés de desnonament i tres ja tenen sentència favorable, però encara cal dictar-ne l’execució. 


Des de l’Ajuntament, diu Pruna, la intenció és evitar que quedin pisos buits i agilitzar la bossa de llogaters en llista d’espera. Tornen a parlar de sensacions quan es refereixen a la inseguretat que hi ha al barri perquè afirmen que “la zona està tranquilla” després del seguiment acurat que en fan les forces de seguretat, que no han pogut evitar “incidents puntuals” com una baralla amb un ferit d’arma blanca. 


Tot el contrari opinen els veïns i també des de l’oposició municipal, com per exemple el regidor Jordi Muñiz del PSC, que va posar en dubte que només hi hagi set pisos ocupats “diria que n’hi pot haver el doble” va dir, sense comptar els trasters on també malviuen indigents. 


La zona no és tranquil·la, ni de bon tros, com volen fer veure els responsables polítics. Les portes de l’aparcament del bloc d’habitatge social no tanquen i molts veïns ja ni hi entren per por a ser assaltats. Els passadissos i molts espais comuns pateixen deficiències estructurals i a més, els aldarulls, els crits i les baralles són constants. 


Ara, però, les administracions esperen posar-hi fre amb la creació d’una comunitat de veïns perquè s’autogestionin, el que en l’àmbit veïnal s’interpreta com una forma de defugir les responsabilitats.