El govern convoca un ple d'urgència per poder pagar les factures que l'oposició li va tombar ahir

S'han separat amb dos paquets: un aprovat amb el vot a favor de la CUP i els comuns i l'altre per l'abstenció de Junts per Arenys
|

El govern municipal d'Arenys de Mar ha convocat aquest matí de dijous, 29 de desembre, un ple d'urgència per tal d'aprovar els reconeixements extrajudicials de crèdit que l'oposició li va tombar en el ple extraordinari d'ahir dimecres. Aquests reconeixements serveixen per poder pagar factures sense contractes, com ara la neteja dels edificis municipals mentre no s'executa el nou contracte. També feien referència a serveis de subministraments sense consignació pressupostària com la recollida d'animals domèstics, per la qual es van acabar els diners previstos a causa de la pujada del preu. A banda hi havia un projecte pel diagnòstic de la violència de gènere, a causa d'un problema administratiu, ja que es tracta d'un projecte finançat amb una subvenció del Ministeri d'Igualtat. 


Ple desembre

El ple d'ahir 28 de desembre. Foto: Ajuntament d'Arenys de Mar. 


Ara bé, el principal escull va venir pels 18 mil euros de factures corresponents a diversos serveis sense la reserva de crèdit corresponent, pels que segons els grups de l'oposició, no s'han acomplert els procediments habituals. La majoria de portaveus de l'oposició es van queixar de la manca d'informació sobre les factures en qüestió, tot i reconèixer que estan d'acord amb el fet que els proveïdors cobrin pels serveis prestats a l'Ajuntament. El portaveu de Junts per Arenys, Estanis Fors, va proposar fins i tot de separar els pagaments per facilitar-ne el de les factures usuals. La regidora d'Hisenda, Laia Marín, li va respondre que no era possible en aquell moment, perquè el punt a l'ordre del dia s'havia presentat conjuntament. En el ple d'avui, la regidora ha detallat que tant el dinar de la gent gran com el concert d'Adifolk, tenien consignació pressupostària, però no la reserva de crèdit, pel qual el tràmit no era complet. 


Després d'una dura discussió, hi van votar en contra tant tots els regidors de l'oposició, tret d'una regidora de la CUP que es va abstenir. Va ser precisament amb aquest grup amb qui l'alcaldessa, Annabel Moreno, es va enfrontar amb dues paraules. “Podem entendre —tot i que no ho compartim— que pocs mesos abans de les eleccions vulguin fer un dinar de la gent gran 'a tutti pleni', però si ho fan cal que ho facin bé seguint els procediments ordinaris”, va dir la regidora cupaire Pat Sil·lah. L'alcaldessa va fer responsables als grups de l'oposició que els proveïdors no puguin cobrar a temps per la feina feta, especialment als seus dos exsocis de govern la CUP i Arenys en Comú. 


En la sessió d'avui, s'han separat els reconeixements extrajudicials de crèdit, segons el que es proposava ahir. Pel que fa als pagaments habituals, de neteja i subministraments, s'han provat per 9 vots a favor d'ERC (6), la CUP (2) i Arenys en Comú (1) i 8 vots en contra de Junts per Arenys (6) i el PSC (2). El portaveu d'Arenys en Comú, Josep Antoni López, ha explicat el vot favorable en els punts d'avui per les explicacions que ahir li va facilitar la regidora Martín per telèfon. Per part del PSC, el seu portaveu Jordi Muñiz, ha recordat que els socialistes ja van suggerir una solució per desencallar aquest tema. “Nosaltres votarem no, si el govern no ens facilita la informació”, ha afirmat. La regidora de la CUP, Pat Sil·lah, ha afirmat que en aquest punt es fan responsables de pagar pels serveis prestats als proveïdors. El portaveu de Junts per Arenys no ha intervingut en aquest punt. 


Pel que fa al segon i polèmic paquet de factures, referents al dinar de la gent gran i el concert d'Adifolk, la regidora de la CUP, Pat Sil·lah, s'ha mostrat més bel·ligerant contra el govern:Aquest govern no compta amb la CUP, però li fa retrets a la CUP quan les coses no li surten com voldria”, ha dit. El portaveu de Junts per Arenys, Estanis Fors, ha assegurat que avui facilitarien l'aprovació d'aquest punt per responsabilitat igual que ahir van facilitar l'aprovació dels pressupostos del 2023. Ha qualificat aquest retard amb el pagament “com un toc d'atenció perquè comptin més amb l'oposició”. 



Per garantir que els proveïdors cobrin abans de tancar el pressupost del 2022 i evitar haver de forçar als proveïdors a anar per la via judicial contra l'Ajuntament per poder cobrar, el govern ha convocat el ple d'avui on s'havia assegurat l'abstenció de Junts per Arenys, per tal d'aprovar el punt tombat. Finalment, el pagament del segon paquet s'ha aprovat amb els 7 vots a favor d'ERC (6) i Arenys en Comú (1), 7 abstencions de Junts per Arenys (6) i la CUP (1) i 3 vots en contra de la CUP (1) i el PSC (2). El ple d'avui, que ha estat telemàtic, ha acabat amb l'agraïment de l'alcaldessa cap a Junts per Arenys. Ambdós han apel·lat a l'esperit de Nadal.