Els pressupostos participatius faran més verda l’escola Maragall

L’AVAM proposarà un nou sistema de participació ciutadana, més just, consensuat i estudiat
|

Ningú dubta de la legalitat del procediment per impulsar els Pressupostos Participatius de l’Ajuntament d’Arenys, però sí del sistema que permet que es vegin afavorits els projectes presentats pels col·lectius més nombrosos. Si es canalitza el vot i fins i tot es fa campanya, l’opció de l’entitat que compti amb més membres té moltes possibilitats de guanyar mentre que una proposta d’un col·lectiu minoritari pot ser relegada.


Patis joan maragall 2  xs

Pati del col·legi Joan Maragall. Foto: Xavi Salbanyà.


Crear patis verds a l’escola Joan Maragall ha estat la proposta més votada del procés participatiu del 2022, amb 390 vots, que s’executaran amb el repartiment dels 165.000 euros. Aquesta és, de lluny, l’opció més votada, després que l’AFA es mobilitzés per fer campanya. Els segueix el projecte de conservació i neteja dels rials, valorat amb 60.000 euros, que va rebre 197 vots. La millora d’espais infantils i sense exclusió social, de 21.000 euros, que en va obtenir 164, mentre que dotar l’Escola Bressol dels Colors d’una cuina, amb un cost de 38.500 va tenir 124 adhesions. Fer arribar les passarel·les de fusta fins a bat de l’aigua a les platges, en va rebre 96.


Precisament, un dels clubs de futbol d’Arenys ha anunciat l’opció d’incloure en els pressupostos participatius de l’any vinent, la renovació de la gespa del camp d’esports, que segons la regidora d’Esports, Mònica Danès, supera els 200.000 euros. Això donaria peu a què les entitats amb major nombre de simpatitzants o practicants, tinguin avantatges a l’hora de fer-se amb les propostes participatives. Resten 25.000 euros per dos projectes que han estat fora de votació. Una campanya de civisme i un projecte per posar en coneixement la flora de l’entorn. A més, 10.000 es destinaran al futur Consell d’Infants.


Des de l’Associació de Veïns d’Arenys de Mar (AVAM) consideren que els pressupostos han de tenir un caire més social, cultural, esportiu o lúdic. Lamenten, però que els criteris de validacióno són transparents, ni clars” i que el recompte de vots no sigui públic. L’entitat veïnal, que farà una proposta concreta, opina que algun dels projectes eren de “compliment obligat de l’administració” i de la seva “ineludible competència” pel que no havien d’estar incloses en el debat participatiu i s’havien de descartar. L’AVAM entén que la convocatòria dels processos participatius es va fer fora de termini i “amb poc temps per conciliar” el que determinaria també la poca participació que hi va haver.