Erotisme, crítica, identitat i moltes novetats: la nit de Naps i Cols ja és aquí

​Sopar de germanor; versos eròtics; Jocs Florals; penjada de pancartes, naps i cols; i un projecte per a revalorar la tradició
|

Demà és cinc de gener i això significa que torna la singular i reivindicativa trobada festivoeròtica de napaires i penjacols. Enguany, l'entitat de Naps i Cols ha organitzat una nit plena d'activitats, amb la intenció d'impulsar la tradició i recuperar la plena normalitat, dos anys després de l'esclat de la pandèmia. En aquest sentit, l'associació cultural Ca la Rita va organitzar dues xerrades divulgatives per l'alumnat de l'Institut Domènec Perramon, d'Arenys de Munt, i de l'Institut Tres Turons, d'Arenys, a mitjan desembre. I Naps i Cols ha fet difusió a les xarxes socials per a transmetre com es viu la tradició.


Des del dilluns, 2 de gener, l'organització ha venut més d'un centenar d'entrades pel tradicional sopar de germanor que es farà demà a les 21.30, a la sala Polivalent del Calisay. L'entrada per accedir al recinte té un preu de tres euros, o bé, de cinc euros si es vol una braga de Naps i Cols. Per ara ja se n'han venut més de 150. Durant la nit es faran jocs i concursos entre colles; també, actuarà el grup de música arenyenc ‘Gofles’; i hi haurà micròfon obert i punxadiscos. “Moltes generacions no han pogut gaudir del començament de la festa i ara s'impulsa de nou la tradició, per continuar celebrant-la i que el jovent la faci seva”, assegura Martina Reyner, de l'entitat de Naps i Cols. L'objectiu és clar, seguir la tradició i obrir-la a les noves generacions.


IMG 6415 (2)


A més, enguany es farà una nova edició dels Jocs Florals, una de les poques activitats que es va continuar celebrant mentre duraven les restriccions per la covid. Fins demà, dijous 5 de gener, a les 17 hores, napaires i penjacols poden enviar cartes picants al correu electrònic de l'entitat (napsicols.arenysdemar@gmail.com). Han d'anar firmades amb un pseudònim i la millor s'emportarà una panera amb productes de diferents comerços arenyencs.


La primera exposició “clandestina”

Com a novetat, es podrà veure l'exposició que porta per nom “Entre el teu nap i la meva col: Exposició clandestina”, a la sala de les Botes del Calisay. Obre les portes des d'avui fins a aquest dissabte 7 de gener. L'exposició està pensada perquè sigui una experiència immersiva i que els usuaris puguin entrar a l'univers de Naps i Cols com si visquessin la festa en primera persona. S'hi podrà veure un recull de fotografies, versos eròtics, notícies publicades a premsa i pancartes.


Naps i Cols, propera candidatura a Patrimoni Immaterial de la Humanitat?

Laia Prats, estudiant d'antropologia social i cultural a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha impulsat un projecte universitari sobre Naps i Cols, amb l'objectiu d'estudiar la tradició popular juvenil i plantejar com seria una possible candidatura per categoritzar la tradició com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. “Es contempla des de fa molts anys, és part de la comunitat de joves que la senten seva i és una tradició per la prosperitat”, afirma Prats.


Si bé, ara per ara solament és un projecte universitari, planteja portar a terme una investigació més profunda i així donar-li el “valor real que té”. El projecte es troba en una primera fase d'entrevistes per a recollir testimonis i documentació de l'origen de la tradició i les bretolades que es repeteixen any rere any. Encara que Naps i Cols va néixer a principis de segle XX, és una tradició que majoritàriament s'ha transmès oralment i de la qual no s'han trobat testimonis escrits fins a final de segle. Hi poden participar persones de totes les edats enviant el seu testimoni a aquest correu: lasdehoy2@gmail.com


Cartell sopar naps i cols 2023 1