Arenys de Mar té uns 3.000 gossos, però només la meitat estan censats

La campanya per fer les analítiques dels animals ja està en marxa a Arenys de Munt
|

Arenys de Mar no es planteja tirar endavant la campanya que recollir mostres d’ADN de gossos per sancionar els propietaris incívics que no recullen les caques del carrer que acaba d’arrencar a Arenys de Munt. L’alcaldessa Annabel Moreno explica que ha parlat amb altres municipis que ho tenen instaurat i que “no és molt efectiu”. 


Pagina 10

Arenys de Mar descarta el control de les caques per l’ADN. Foto: Xavi Salbanyà. 


A la vila hi ha censats 1.600 gossos, però aquesta xifra no es correspon amb la realitat, ja que hi ha molts més propietaris d’animals que no paguen la taxa. Moreno afirma que es calcula que en realitat a Arenys de Mar hi ha uns 3.000 gossos, és a dir, el doble. Moreno reconeix que tot ple-gat comporta problemes de males olors, sobretot a l’estiu. Per aquest motiu, es va decidir obligar als propietaris d’animals a netejar el pipí dels gossos amb aigua. La xifra d’animals censats a Arenys de Mar va augmentar quan es va instaurar la platja de gossos, ja que l’accés només és pels gossos “arenyencs” identificats amb un mocador vermell.


L’alcaldessa diu que dubta que la mesura que ha començat a aplicar Arenys de Munt sigui efectiva perquè “la gran majoria de les persones que tenen un animal no el porten a censar” i això en fa difícil el control. Mentrestant, la campanya ja està en marxa a Arenys de Munt. Els propietaris dels animals censats poden portar la seva mascota als veterinaris del poble per fer-li l’extracció de sang des del passat 1 de febrer. El cost de la mostra i l'anàlisi genètica va a càrrec de l’Ajuntament que ha contractat una empresa especialitzada que ja treballa en altres municipis, CAN-ID.


L’anàlisi d’ADN forma part de la primera part de la campanya. Aquesta fase tindrà una durada aproximada de tres mesos, depenent del ritme amb què es vagin fent les mostres. L’Ajuntament assumeix el cost de la prova d’ADN durant un temps i serà voluntària. A partir d’una data per determinar, ja serà obligatòria i cadascú s’ho haurà de pagar de la butxaca. Des de l’Ajuntament afirmen que “si ets una persona cívica, no tindràs cap problema en fer-ho”. De fet, abans que es posés en marxa la campanya ja hi ha hagut persones que han portat el seu gos al veterinari per la mostra. Qui porti voluntàriament el gos rebrà una xapa que portarà l’animal que reconeixerà el seu propietari com a “cívic”. Posteriorment, s’entrarà en la segona fase amb la contractació d’un agent cívic que reculli mostres de les caques que es deixin al carrer per començar a multar.