El Concurs de Teatre Amateur Premi 'Vila d’Arenys' està en perill per 5.000 euros

La retallada en la subvenció municipal pot fer trontollar la pròxima edició del certamen que es fa al Teatre dels Seràfics
|

L’edició número 51 del Concurs de Teatre Amateur que organitza la Casa del Teatre Seràfics ha començat amb la representació del 22 de gener amb l’Associació Teatral el Partiquí de Barcelona amb ‘La visita de la vella dama’. Vuit diumenges de teatre, tenint el diumenge 5 de febrer al Grup de Teatre Paranys de Sant Joan de Vilatorrada amb ‘La cançó de les mentides d’Alfonso Paso’, amb les millors companyies amateurs del panorama català, finalitzant el 22 d’abril amb el Grup de Teatre Amics de les Arts de Terrassa i la peça ‘Molt soroll per res’. Un nou concurs ple de prestigi i amb una trajectòria de mig segle, que tindrà algun diumenge de descans, amb el premi Vila d’Arenys, donant guardons a millor obra, direcció, actor i actriu, a més del premi popular, que es trontolla per la pròxima edició, amb una problemàtica que ja es va tenir en l’edició de 2022.


Teatre

L’Associació Teatral el Partiquí de Barcelona amb ‘La visita de la vella dama’. 


El concurs està molt valorat a Catalunya, amb una quarantena de companyies que hi volen participar (deixant moltes d’elles sense poder participar), però el panorama no és gens fàcil. La cultura ha recuperat força després de la pandèmia, però segueix amb una problemàtica que l’any passat ja es va tenir i s’ha pogut tirar endavant. El problema seria el no cobrar la totalitat de la subvenció per part de l’Ajuntament, i amb el pas dels mesos no s’ha trobat una solució i sobretot no s’ha modificat les bases. Un impediment burocràtic i tècnic que pot fer impossible el pagament de la totalitat en edicions següents. Es busquen solucions per part dels Seràfics, començant per la venda anticipada, amb la possibilitat de compra directa els diumenges de les entrades de les vuit representacions, amb preus molt populars i descomptes per a socis i joves; es vol cercar publicitat i tenir més opcions a banda de l’import de la subvenció. Un altre element és el treball que s’està realitzant mitjançant les xarxes socials, donant importància a tenir els millors grups.


El dubte és saber si ens trobem davant de l’última edició del Concurs de Teatre Amateur. Queda clar que la voluntat política és la d’ajudar, però fer edicions és sinònim d’un cost final d’uns 6.000 o 7.000 euros, amb una aportació del consistori d’uns 5.500 euros via subvenció. Queda clar que tenir els millors grups pot esdevenir deficitari, però esdevé clau continuar amb la mateixa dinàmica del Concurs, el més antic de Catalunya. Per tota la seva trajectòria, fa inviable trobar solucions i donar continuïtat a un certamen cultural que aporta prestigi i un enorme valor cultural. Una de les novetats dels Seràfics per aquest any 2023 serà el cicle de cinema documental que s’ha programat diferents diumenges al llarg de l’any, començant amb ‘El secreto de Doctor Grinberg’ de l’arenyenc Ida Cuéllar el 26 de gener, un thriller trepidant sobre la desaparició de Jacobo Grinberg.