L’excap de la brigada diu que va fer els contractes i els van posar al calaix

Pasqual té obert un expedient disciplinari per retardar durant anys contractes de serveis
|

Joan Pasqual és un enginyer que ha treballat a l’Ajuntament d’Arenys de Mar des de l’any 2002 fins al passat gener. Els últims anys va ser el cap de la brigada municipal. Pasqual ha estat assenyalat pel govern municipal com a responsable de tenir caducats els contractes de la neteja dels edificis públics i del manteniment de l’enllumenat públic durant vuit i deu anys. Aquesta presumpta irregularitat ha desencadenat un xoc polític entre l’alcaldessa Annabel Moreno (ERC) i la regidora Ona Curto (CUP)Moreno considera que Pasqual no va fer la seva feina durant anys a l’hora de redactar els nous contractes i, per això, va decidir obrir un expedient informatiu i després un de disciplinari contra el cap de la brigada municipal. Curto ha defensat Pasqual perquè creu que sí que va fer la feina i que aquesta va quedar frenada per altres estaments del consistori.


Joan pasqual2  xs

L'excap de la brigada municipal, Joan Pasqual. Foto: Xavi Salbanyà. 


Actualment, Pasqual ha deixat la seva feina a Arenys de Mar i treballa a l’Ajuntament de Lloret de Mar des del febrer. Després de mesos d’acusacions i retrets polítics, Joan Pasqual va decidir trencar el seu silenci i va donar la seva versió dels fets al programa ‘El Dominical’ de Ràdio Arenys. L’excap de la brigada municipal afirma que fins a l’any a 2014 els contractes públics es podien prorrogar i, per tant, el retard en la nova contractació s’ha de comptar des d’aleshores. No obstant això, hi ha un retard de vuit anys. Pasqual assegura que va presentar el plec de contractació de la neteja dels edificis públics l’any 2016 i dues versions més l’any 2017. En tots els casos, la secretaria municipal va discrepar sobre la manera de calcular el cost del servei i, fins i tot, es van contractar fins a dos experts externs i tampoc se’n van sortir. Per tant, la renovació de la contractació de la neteja dels edificis públics i del manteniment de l’enllumenat han estat durant aquest temps en un calaix municipal.


Mentrestant, les empreses continuaven treballant i cobrant sense contracte, cosa que crea-va suspicàcies a altres empreses que no podien optar a donar el servei perquè no es convoca-ven els plecs de condicions. ¿Hi havia tracte de favor envers aquestes empreses? Pasqual ho nega i afirma que fins i tot aquestes empreses han perdut diners perquè se’ls paga amb preus de l’any 2012. Pasqual explica que el primer requeriment escrit que rep de l’alcaldessa perquè redactés els nous contractes arriba el març d del 2021 i ell presenta els documents requerits mesos més tard ja dins del 2022. L’Ajuntament afirma que faltava la memòria i novament es va retardar la tramitació fins al novembre passat quan es va aprovar la contractació de la neteja pública per 550.000 euros.


Expedient disciplinari

Pasqual està ara sota investigació d’un instructor de la Diputació que determinarà si hi ha hagut responsabilitats. Mentrestant, el Tribunal de Comptes investiga per què es van pagar 174 hores de feina per netejar edificis públics a Arenys durant la pandèmia si aquests estaven tancats. L’Ajuntament ho justifica dient que aquestes hores es van dedicar a altres feines. Pasqual afirma que el secretari municipal ha informat que hi ha una proposta d’arxiu d’aquest tema.