Arenys impulsa una fórmula per desallotjar ocupes en una setmana

Els Mossos posen d’acord a jutges i policies per actuar contra les ocupacions il·legals
|

L’Inspector Bonaventura Comas, cap de l’Àrea Bàsica Policial d’Arenys de Mar, ha aconseguit asseure a la mateixa taula a tots els agents implicats en les desocupacions d’immobles usurpats il·legalment. Amb el nou protocol establert, un propietari particular pot recuperar el seu habitatge ocupat en vuit dies.


Caserna mossos

Comissaria dels Mossos d’Arenys de Mar. Foto: Xavi Salbanyà. 


A finals de l’any passat, a instàncies del Deganat i dels jutges d’Arenys, a la que hi van assistir representants del Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), Mossos d’Esquadra i en representació de les policies locals, el cap de la Policia Local d’Arenys, Juan José Martínez Ortigosa, es va començar a gestar la promoció dels Judicis Immediats per Delictes Lleus, com es tipifica l’ocupació d’habitatges sense violència. Segons Comas, a partir d’ara, cada tres mesos s’analitzaran els diversos judicis i els resultats obtinguts, per dirimir si el nou procediment judicial dona els seus fruits.


Ara, en el moment en què es produeix una ocupació i el propietari ho denuncia, els policies es personen al domicili per identificar els infractors i automàticament queden citats, igual que un dels policies com a testimoni, a un judici immediat al qual han d’acudir representants per un advocat i un procurador. Perquè després el jutge pugui dictar mesures cautelars, o sigui ordenar el desallotjament immediat de l'habitatge, és clau que l’atestat que elaboren els policies que intervenen en la identificació sigui el màxim d’acurat per dotar-se de més arguments. Si aquests requisits es compleixen, en una setmana se celebra el judici oral. Fins ara, una denúncia per ocupació il·legal entrava al jutjat per la via ordinària i el degà la repartia entre els diversos jutges del partit judicial, de forma que, entre un tràmit i altre, podia passar fins a un any


En aquest protocol no hi entren els habitatges que són propietat de grans tenidors, com els fons d’inversió, perquè així ho van exigir els jutges locals, però sí els habitatges particulars i les segones residències. També es protegeixen més els immobles que els propietaris estan en procés de vendre o d’heretar. D’aquesta manera, posant d’acord tots els estaments implicats en una denúncia per ocupació il·legal d’immoble, els vuit jutges del partit judicial accepten agilitzar els tràmits per procedir a les desocupacions. A Mataró, alguns jutges han impulsat un sistema similar, però sense un protocol signat entre totes les parts.