Arenys prohibirà l’ús dels patinets elèctrics als menors de 16 anys

La Policia Local ha començat a multar a un ritme d’entre una o dues sancions diàries
|

Arenys de Mar ha decidit posar fil a l’agulla a l’ús dels patinets elèctrics. Les queixes per la circulació per la vorera i, sobretot, la velocitat ha fet que finalment s’hagi inclòs un apartat per aquest tipus de transport personal dins de l’ordenança de mobilitat que a finals de febrer es va posar a exposició pública i que, si tot va bé, es vol portar a aprovació al pròxim ple.


Patinets

Les persones que tinguin patinet seran ‘conductors’.


La nova normativa s’ha inspirat en el que han aprovat altres municipis, com Mataró. Es prohibeix l’ús dels patinets elèctrics als menors de 16 anys i els usuaris tindran la categoria de conductors. A més, serà obligatori l’ús del casc i queda totalment descartat circular per la vorera, portar auriculars parlar per telèfon mòbil. En el cas de la Riera, serà obligatori anar pel carril bici i a les zones d’ús residencial o de carrer amb preferència per a vianants, la circulació haurà de ser 20 km/h com a màxim. També es regula l’ús professional que se’n faci. Entre altres coses, aquest vehicle haurà de tenir una assegurança i estar registrat a l’Ajuntament, igual que el cas de les bicicletes que siguin per a una activitat professional.


Mentrestant, la Policia Local ha anat fent campanyes sobre l’ús dels patinets. El regidor de Seguretat, Josep Maria Pruna, explica que durant una setmana es va posar una mitjana d’entre una i dues multes al dia. Pruna diu que l’objectiu sempre és informar, però a vegades s’ha d’acabar sancionant per conduir per la vorera, excés de velocitat o anar dues persones a sobre del patinet. Pel que fa a la resta de vehicles, es fa una ordenació general de la circulació i estacionament tant de cotxes, com de motos i camions. També hi ha un apartat dedicat als vianants, a les zones on tenen preferència i l'obligació de creuar pels passos.


A més, l’Ajuntament ha rebut el vistiplau de l’Autoritat del Transport Metropolità al nou Pla de Mobilitat Horitzó 2025 que, segurament, es portarà a aprovació juntament amb l’ordenança. Aquest pla recull 9 eixos d’actuació i 64 propostes, algunes de més fàcil i d’altres de més difícil implantació. Entre aquestes hi ha, per exemple, l’ampliació i creació de plataformes úniques pels vianants, millorar l’accessibilitat entre la riera i la zona del CAP així com l’accessibilitat entre el poble i la platja i el port i la connexió amb Arenys de Munt. També es contempla estudiar pacificar el tram central de la Riera, implantar un carril bici segur i crear un servei de bus llançadora cap a les escoles més allunyades, a més d’actualitzar els camins escolars.