El futur Institut-Escola al Sinera queda congelat per la baixa natalitat

El conseller d’Educació visita Arenys per segon cop en un any i es reuneix amb les escoles
|

La comunitat educativa arenyenca viu un present i un futur amb diferents problemàtiques a solucionar, algunes d’elles enquistades en el temps, com ara la futura inversió, sigui del Departament d’Educació o del mateix consistori arenyenc, del canvi de finestres de l’escola Joan Maragall. Però sobretot torna a sortir a la llum un projecte que va camí de no fer-se realitat: l’Institut-Escola ubicat a l’Escola Sinera, amb la corresponent inversió i ampliació de l’escola.


Caambray3

El conseller Cambray amb els representants dels centres. Foto: Ajuntament d'Arenys de Mar. 


Aquest projecte és una reclamació de passat que l’actual govern municipal va agafar-s’ho com a propi fins al punt de prometre que aquest curs 22-23 veuria la llum i seria una realitat. No ha sigut així, tot i que es tracta d’un equipament que aniria acompanyat amb l’opció d’optar a altres models educatius vinculats a les ciències i l’empresa, que tant es va parlar fa uns cursos quan diferents alumnes van marxar a altres poblacions a la cerca de poder continuar amb aquests models.


Amb el pas del temps, aquesta reclamació es troba totalment aturada, ja que la força que va tenir fa uns anys i cursos, ara mateix no és igual, i la Conselleria d’Educació, amb les actuals dades demogràfiques, considera que no és necessària aquesta inversió. La natalitat va caient i això ha fet desinflar aquest camí, però Arenys de Mar viu un moment d’arribada de noves famílies, tenint l’any 2021 un saldo migratori positiu a conseqüència de la desconcentració urbana que viu l’àrea metropolitana de Barcelona.


La demanda de l’institut-escola al Sinera es va traslladar en la recent visita a Arenys de Mar el 22 de febrer del conseller d’Educació, Josep González-Cambray. El conseller també va visitar la vila el juny passat coincidint amb la jornada d’Equitat per a la Transformació Educativa al Teatre Principal. Aquesta vegada es va reunir amb els centres educatius arenyencs per conèixer la realitat de la comunitat i veure quines són les demandes proposades pels tres col·legis de la vila i de l’Institut Els Tres Turons.


L’aturada del projecte de l’Institut-Escola arriba en un moment on comença a sorgir opcions d’ampliació dels cicles formatius, coexistint amb l’actual d’embarcacions de fusta. L’ampliació de més cicles aniria acompanyat d’una demanda de tenir més aules i més espais per formar els joves en l’àmbit de les activitats nàutiques i l’economia blava on hi ha bones sortides laborals.