Endesa detecta que l'edifici Xifré s'aprofita de tenir la llum "punxada" durant tres anys

L'alcaldessa obre una investigació per depurar les responsabilitats del tècnic de l'àrea que no va tramitar l’escomesa elèctrica als edificis Xifré, del Centre Espriu i dels mòduls de can Nadal
|

Inspectors de la companyia elèctrica Endesa es van personar ahir dimarts a l'edifici Xifré d'Arenys de Mar amb l'objectiu de tallar la llum en detectar que l'escomesa que connecta el subministrament d'aquest equipament municipal és fraudulenta. No van poder interrompre el servei perquè alguns dels usuaris els van alertar que hi ha la seu de les ambulàncies del SEM, un servei de seguretat que no podia quedar sense electricitat i, per això, van decidir contactar amb l'alcaldessa Annabel Moreno. També es va detectar la llum punxada a l'edifici Sert, on hi ha la seu del Centre Espriu i als mòduls de can Nadal. 


En conèixer els fets, Annabel Moreno va demanar al tècnic municipal responsable que expliqués per què els edificis municipals tenien "punxada" l'electricitat fraudulentament. Segons ha confirmat Endesa a L'AGENDA, els operaris van detectar que el frau feia com a mínim tres anys que durava, una circumstància que Annabel Moreno va qualificar de "gravíssima". Segons les primeres investigacions internes dins l'Ajuntament, el tècnic municipal feia un any que no havia tramitat la documentació necessària per contractar el servei elèctric als esmentats edificis. Per això, l'alcaldessa ha decidit obrir una investigació per depurar les responsabilitats que se'n derivin de l'actuació de l'esmentat tècnic, ja que l'Ajuntament haurà de fer front al pagament endarrerit de les factures de la llum. Es dona la circumstància que el tècnic en qüestió ha estat expedientat almenys en dues ocasions en els darrers anys per disfuncions en la seva gestió.


Xifru00e9   xs

L'edifici Xifré ha consumit electricitat de forma fraudulenta durant tres anys, segons ha detectat Endesa. Foto: Xavi Salbanyà


El sistema emprat per la connexió fraudulenta és l'endoll directe dels tres edificis municipals a l'escomesa general externa, sense passar per cap comptador. D'aquesta forma, durant tres anys l'Ajuntament no hauria abonat el consum de la llum en aquests tres equipaments públics. La factura que deuria el Consistori serà elevada, tot i que es desconeix encara la xifra concreta. A més, els operaris d'Endesa han descobert altres deficiències tècniques en la instal·lació elèctrica dels edificis. Per aquest motiu, l'alcaldessa Moreno ha demanat a Endesa que realitzi un informe exhaustiu de totes les irregularitats per actuar en conseqüència en relació al tècnic municipal que podria ser sancionat.


La primera de les actuacions que ha ordenat Annabel Moreno, a banda de la investigació sobre l'actuació del tècnic, és la contractació immediata de l'escomesa elèctrica per legalitzar la situació i negociar amb Endesa un acord per restablir la normalitat. Paral·lelament ha instat al tècnic municipal a què contracti un generador d'electricitat per garantir el subministre a l'edifici Sert i als mòduls de can Nadal.