La Raureta entra en la recta final per convertir-se en centre d'acollida de menors

La Fundació Intress encara ha de rebre l’adjudicació del servei d’atenció a la infància
|

Es fa un pas més per veure l’edifici arenyenc de La Raureta com a centre d’acollida temporal per a infants. El passat 24 de març es va produir a la tarda una primera jornada de portes obertes per observar el resultat de la profunda rehabilitació que ha tingut aquest edifici històric de la vila. Va ser una tarda amb moltes visites, de molts ciutadans amb ganes de contemplar i conèixer aquesta nova imatge patrimonial, tot esperant l’entrada del servei social.


La Raureta 2   xs

L'interior restaurat de la Raureta. Foto: Xavi Salbanyà. 


La Fundació Intress treballa des de fa temps en aquest centre temporal amb capacitat per a vint-i-quatre infants i joves de 3 a 18 anys, en un camí llarg i encara sense final a la vista. El 2019 el Ple va aprovar per unanimitat la recuperació de La Raureta, per trobar en el 2021 la proposta del fet que sigui aquest centre d’acollida i encabir Junts Autisme a l’edifici de l’Stella Maris, un projecte en paral·lel que també segueix el seu trajecte, però també sense parada final a la vista.


Ha estat una edificació que ha tingut diferents opcions al llarg dels últims anys, passant per l’escola taller de fa més d’una dècada, d’ubicar diferents entitats, fins a arribar a la decisió de tenir aquest nou centre d’acollida de menors, un espai social d’ajuda per aquells infants i joves que ho necessiten. Per ara, no es coneix la data d’entrada del servei d’atenció als infants, ja que es troben pendents dels pertinents permisos de la Generalitat per l’obertura del centre, però es tracta d’una necessitat social d’atenció a les persones i la rehabilitació de l’edifici anava en paral·lel al projecte social. Es tracta d'una cessió llarga de duració en el temps, pel fet que seran trenta anys l’acord establert entre entitat social i Ajuntament, aprovat per Ple de forma unànime per part de tots els grups municipals. Es pretén fer diferents propostes de portes obertes i que sigui accessible a la població en les setmanes vinents.


Una rehabilitació pensada i realitzada en un temps rècord, baixant el temps a molt menys dels quatre anys que es pretenia rehabilitar l’edifici, d’un element patrimonial i simbòlic d’alt valor per a Arenys de Mar. La casa té un disseny molt conegut i una cúpula visible al municipi que de moment no s’ha restaurat, ja que no és una part que sigui part del servei, però es desitja i es vol fer-ho amb el pas del temps, per aquest alt valor patrimonial. La Raureta és coneguda, però ha generat molts problemes amb el pas del temps i feia molts anys que es trobava en desús i amb ocupes a dins.