Arenys tindrà un radar per estudiar el moviment de la costa catalana

​S'instal·larà al port i recollirà informació des d'Arenys fins a Tossa de Mar
|

El Departament d’Acció Climàtica ha començat la instal·lació de radars d’alta freqüència per controlar els corrents marítims i l’onatge de la costa catalana, i un dels punts on es posaran és Arenys de Mar. La idea és crear una xarxa per anar recollint dades sobre el moviment de les aigües, estudiar l’entorn natural, millorar la gestió pesquera i actuar en casos d’emergència, com per exemple en casos de vessaments de vaixells o donar suport en la recerca de persones en cas de naufragi.


Radars

La consellera Teresa Jordà va presentar els radars el mes passat. Foto: Departament d'Acció Climàtica. 


El radar no tindrà un impacte visual important, ja que és una antena. S'instal·larà aquest any segurament a la zona de l’espigó del port, tot i que el punt exacte s’acabarà de definir amb responsables portuaris, perquè l’objectiu és no compro-metre cap de les activitats pes-queres existents. La informació que anirà recollint aquest radar s’actualitzarà cada 30 minuts. El que s'instal·larà a Arenys de Mar anirà recollint dades en un àmbit que anirà des de Tossa fins a Arenys. Servirà per seguir els corrents marins des d’arran de costa fins a uns 80 quilòmetres mar endins. De fet, també tindrà una utilitat davant l’emergència climàtica i l’erosió de la costa catalana, en el cas d’Arenys a la zona de la Musclera.


Joan Illa, cap del Servei d’Acció Marítima de la Generalitat, explica que fins ara el que s’aconseguia era informació sobre les onades amb la instal·lació d’unes boies en uns punts concrets de la costa catalana. Amb aquests radars, per tant, es tindrà dades d’un abast més ampli. De moment, ja hi ha dos radars operatius, el del Cap de Creus i el del Cap de Begur, que ja estan donant dades des de principis del 2023. La idea és anar baixant cap al sud amb la instal·lació de més dispositius. D’aquesta manera, segons Illa, es cobriran uns 4.200 m² de medi marí.


Juntament amb el radar del port d’Arenys se n'instal·laran dos més al port de Barcelona i a Port Ginesta, a Sitges. En un futur, aquesta xarxa es podria connectar amb la xarxa de radars francesa i engegar projectes internacionals. La idea és seguir el model de vigilància marítima que ja fa temps que existeix als Estats Units amb una tecnologia similar. De fet, en aquests moments hi ha radars d’aquest tipus en funcionament a les Illes Balears, a Itàlia, al Marroc i a altres zones de la costa espanyola. Tot i això, en aquests casos són dos o tres aparells que donen informació, però no es treballa en xarxa. D’aquesta manera, quan tots els dispositius estiguin instal·lats, la costa catalana serà la zona europea amb més radars marins en línia contínua.