L'aigua del pou municipal del Xifré no es fa servir des d'abans de l'estiu

ERC, CUP i Arenys en Comú, a favor de recuperar la gestió directa de l’aigua el 2027 després de la sentència que ha perdut l'empresa concessionària
|

El passat 21 de març, el Jutjat del contenciós administratiu núm. 16 de Barcelona va sentenciar a favor de l'Ajuntament en el recurs presentat per Agbar per la reclamació del desequilibri econòmic als pagaments de Sorea —la concessionària del servei municipal d'aigua—entre els anys 2015 i 2017. Segons l’estimació feta per la concessionària filial d’Agbar, l’Ajuntament li devia 1.267.454,9 euros més els interessos.


Can ramon de les aigües   xs

A can Ramon de les Aigües hi falta l'escomesa elèctrica. Foto: Xavi Salbanyà. 


La sentència que es pot recórrer, desestima íntegrament el recurs que va presentar Agbar després que l'Ajuntament no acceptés l'estat de comptes d’aquells anys, ni el recurs inicial que va presentar la mateixa Sorea. L’empresa reclamava per pagaments pendents de l'explotació (440.727.5 euros) i pel concepte de restabliment de l'equilibri econòmic (826.727,4 euros).


En aquest sentit, la sentència analitza les bases i el plec de clàusules d'acord amb les quals Sorea va guanyar, el febrer del 2002, el concurs de la gestió indirecta del servei públic d'aigua d'Arenys de Mar. Un dels arguments de la companyia era que els havia afectat al seu negoci el fet d’haver augmentat els costos d'explotació i haver-se reduït el consum per part de la gent i, per tant, els ingressos.


Possible municipalització

L'any passat Agbar també va perdre el recurs presentat al Jutjat del contenciós administratiu núm. 4 de Barcelona que afectava a tot uns exercicis anteriors fins a l'any 2003. Precisament, la gestió del servei municipal d’aigua va ser objecte de debat en el ple de febrer. A preguntes de la CUP i dels comuns, referent al nou servei publicoprivat que oferirà el Consell Comarcal, l’alcaldessa Annabel Moreno ja va anunciar que el govern i, per tant, ERC, estan a favor de tornar a gestionar el servei directament des de l’Ajuntament, quan la concessió acabi el 2027. Els dos partits van aplaudir aquesta resposta. En el torn de rèplica, també hi va intervenir Estanis Fors, com a conseller comarcal. El portaveu de Junts va recordar que la concessió es va dur precisament quan ERC ostentava l’alcaldia en el primer govern tripartit 1999-2003, on també hi havia ICV. 


Mesures contra la sequera

Davant les noves restriccions de l’ús de l’aigua potable a causa de la sequera, l’alcaldessa va anunciar que es treballa per reparar les bombes d’extracció d’aigua dels pous del Xifré i de can Ramon de les Aigües per tal de poder fer ús d’aquesta aigua no potable per la neteja de la via pública. De fet, el pou del Xifré —situat darrere els mòduls de can Nadal— es va recuperar el febrer del 2008, durant l’última sequera i la seva aigua es feia servir tant per netejar carrers com per regar els jardins del Xifré. Tanmateix, abans de l’estiu passat, la bomba es va espatllar i no s’ha reparat. Pel que fa a can Ramon de les Aigües, es tracta d’uns pous en desús des de fa més de 20 anys. La casa, situada a la Riera del Pare Fita 55, es va enderrocar el 2013. Tot i que es van mantenir els pous, des d’aleshores no hi ha escomesa elèctrica per poder fer funcionar les bombes d’extracció.