Els veïns del Bareu reben el nou projecte de canalització del rial amb preocupació

​L’obra val 6,1 milions d’euros i es farà durant 22 mesos un cop s’aprovi el projecte
|

Diversos tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) van presentar el passat 27 de març el projecte de canalització del tram final del rial del Bareu, corresponent al tram de l’avinguda de Pau Costa, entre el parc de Fèlix Cucurull fins a la carretera N-II. El projecte preveu la construcció d’una canalització amb murs pantalla, per ser el mètode més segur durant la fase de les obres. La canalització tindrà un caixó de 2 metres d’alçada per 2 metres d’amplada perquè s’hi pugui accedir per a fer-ne el manteniment i la neteja de sediments.


Acte projecte bareu   xsActe d’explicació de l’obra amb els tècnics de l'ACA. Foto: Xavi Salbanyà. 


El pressupost previst és de 6.112.417,81 euros. L’ACA assumeix 5 milions del contracte i l’Ajuntament es farà càrrec del milió d'euros restant, que és l’import de l’IVA. El contracte el licitarà l'Ajuntament, tot i que l'ACA també en farà el segui-ment. El tram a canalitzar fa 400 metres de longitud i es preveu fer les obres en quatre fases de 100 metres, fet que allargarà la durada d’aquestes durant 22 mesos. Com a molt aviat, les obres de canalització començarien a finals del 2024, ja que el projecte necessita el vistiplau del ple municipal i ha de recórrer un tràmit administratiu que es pot allargar un any abans no es plantegi l’inici d’obres.


Preocupació veïnal

Durant la reunió, alguns veïns van expressar la seva preocupació sobre el procés de construcció, tant per la seguretat com per les molèsties que es puguin ocasionar. L'equip de projecte de l'ACA va remarcar que el projecte preveu tots aquests detalls i que té totes les garanties per haver-se fet els càlculs segons el pitjor escenari dels darrers 500 anys. En aquest sentit, hi va haver diverses preguntes tècniques referents als efectes del canvi climàtic, amb tempestes més fortes; l’augment de l’escorrentia, a causa de la urbanització de la zona del Bareu-Tronqueda; o que l’aigua no arribi amb prou força a la desembocadura, com passa a la Riera. També van mostrar-se preocupats per l’estretor del tram final. Des de l’ACA asseguren que no ha d’haver-hi problemes perquè encara que aquesta part tingui un cabal de retorn inferior, és més que suficient. Precisament, una de les novetats respecte de projectes anteriors és que la canalització acaba a la plaça Lloveras per no afectar l’N-II (carreteres de l’Estat) ni la via del tren (ADIF).


Manteniment i serveis

Pel que fa als serveis d’aigua, llum, gas, clavegueram i telèfon, aquests passaran en principi sota la llosa d’asfalt del rial i el calaix de canalització. Els tècnics van afirmar que s’ha fet el millor projecte, tenint en compte que les peculiaritats i estretor del rial. Els veïns es van mostrar escèptics per l’afectació als serveis, com la saturació del clavegueram, que ara ja rebenta sense ploure. Molts van insistir en la importància de tenir un bon manteniment, una tasca que haurà de dur a terme l’Ajuntament. De fet, l’alcaldessa va explicar que s’hauria de licitar una empresa que s’encarregui d’aquesta feina. Moreno va afirmar al ple municipal que no creia que s’aprovi el projecte aquest mandat que acaba.