El parc de bombers d’Arenys pot tenir problemes per obrir a l’estiu

La manca de recursos humans i vehicles s’ha accentuat sobretot en els darrers anys
|

El parc de bombers voluntaris d’Arenys podria no obrir aquest estiu. La previsió de recursos del Departament d’Interior no s’ha pogut complir i això pot suposar el tancament perquè no es disposa de vehicles suficients per fer les sortides o intervencions quan se’ls crida. Només ha arribat un nou camió, però de manera tempo-ral, segons ha avançat l’excap dels bombers, Carles Pérez. Pel que fa a la resta dels quatre vehicles que hi ha en el parc, diu que caldria renovar-los per l’antiguitat que tenen la majoria d’ells i la quantitat de quilòmetres que porten fets. Fins i tot, n’hi ha que, per les seves mides de grans dimensions, no poden circular per tots els carrers d’Arenys, com és el cas del Rial Sa Clavella.


Parc de bombers   xs

Els vehicles del parc de bombers d’Arenys són antics. Foto: Xavi Salbanyà. 


La situació que viu el parc arenyenc queda reflectida en les dades de la memòria d’actuacions del 2022. El nombre de sortides s’ha reduït respecte als anys anteriors, amb un total de 367. Aquesta baixada no és perquè s’hagin produït menys incendis ni menys emergències, sinó precisament perquè moltes vegades no s’ha pogut fer una actuació per la falta de recursos humans i tècnics. A més, s’està en procés d’implementació una nova normativa en l'àmbit estatal que unificarà tots els criteris dels bombers i s’obligarà que tots siguin funcionaris. Això, segurament, implicarà en un futur el possible tancament definitiu de parcs de bombers voluntaris com el d’Arenys de Mar. A part, la situació encara és més crítica perquè hi ha integrants del cos de voluntaris que no han pogut aprofitar les formacions que s'han fet per limitacions d'aquestes així com la negativa dels dos darrers anys a obrir places de voluntaris després de la pèrdua de tres llocs en el cos que s’han sumat a les dues baixes voluntàries.


Aquesta preocupació arriba en un moment en què s’augura un estiu molt complicat per la sequera acumulada als boscos i la manca de pluges. La dessaladora de la Tordera, que aporta aigua des d’Arenys fins a Palafolls, està funcionant al 100% de la seva capacitat pel baix nivell en el qual es troben els embassaments. Si no hi ha canvis, es preveu que es mantingui durant un temps aquest funcionament al màxim per tal de garantir l’abastiment d’aigua potable. I en aquest con-text el Maresme, i Catalunya en general, té cada cop més números de patir un incendi greu. De fet, els experts creuen que som afortunats per no haver-lo patit ja. Les condicions extremes que afavoreixen els incendis són cada cop més freqüents i es combinen entre elles creant l’escenari perfecte perquè ens preocupem, sigui aquest estiu o el vinent.