​Detecten fins a vuit terratrèmols a Arenys en pocs dies

​Són petits sismes, rèplica del terratrèmol del 23 de març que l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya descriu com habituals
|

Des del passat 23 de març a Arenys de Mar s'han produït vuit terratrèmols de baixa intensitat, tots ells amb l'epicentre localitzat a petita profunditat en la latitud 41.59° N i Longitud 2.56 °E. Exactament en un punt del camí del Mormo, entre el rial del Frontori i el Rial d'en Botifarra, en zona forestal.


Terratremol



Arenys de Mar no és una zona de gran activitat sísmica, però és habitual que hi hagi petits terratrèmols”. Ho explica Sara Figueras, la cap d'Àrea de Geofísica de l'Institut Cartogràfic Geològic i Geològic de Catalunya (ICGC) en ser requerida sobre les tremolors que darrerament s'han anat detectant en els sismògrafs, que tenen l'epicentre a la nostra vila.


L'experta explica que “són rèpliques del terratrèmol del 23 de març” que va tenir una intensitat de 2,7° i que es reprodueixen perquè “el període de recurrència és molt llarg”. “No cal alarmar-se, els terratrèmols que comencen a ser més intensos són a partir dels 4-5º”. A Arenys, aquestes rèpliques s'han detectat els dies 4, 6, 8, 15, 16 (3 vegades) i 17 d'abril.


Segons l'experta, a Arenys rebem les conseqüències del trencament d'una falla que transcorre del nord-est al sud-est i que “en tenim l'activitat clarament identificada”. Ahir dilluns, sense anar més lluny “se'n va detectar un altre de tan petites dimensions que ni surt als registres”. És habitual, que al Maresme i sobretot a la zona costanera hi hagi sismes de 2,7° cada dos o tres anys. A Catalunya, per fer-nos una idea hi ha quasi tres mil terratrèmols a l'any, la majoria en el sistema Pirinenc i a la serralada mediterrània.