S'ha mort Josep Maria Calvo a 88 anys

​L'empresari arenyenc va fundar diverses empreses com l'Autoescola Arenys o la Gestoria Arenys i durant anys va ser el responsable de la recaptació municipal
|

L'empresari arenyenc Josep Maria Calvo Bóveda s'ha mort aquest matí de dimecres, 26 d'abril, a 88 anys. Calvo va regentar diversos negocis pioners a la seva època fruit de noves demandes de la societat. En l'àmbit associatiu va estar vinculat a Joventut Seràfica. La seva trajectòria li va valer la participació en l'exposició i el llibre “100 retrats viscuts” de l'Agrupació Fotogràfica d'Arenys de Mar (AFA), amb el retrat que il·lustra aquest article. 


WhatsApp Image 2023 04 26 at 17.40.11

Josep Maria Calvo als “100 retrats viscuts”. Foto: Xavi Salbanyà - AFA. 


Calvo va començar jove al món empresarial als anys 50 llogant rentadores a les cases, quan la majoria no en tenien. La seva empresa permetia poder-ne fer un ús durant unes hores a casa de cadascú i després se l'emportaven. A mesura que el progrés econòmic va arribar a la majoria de les famílies, aquestes van optar per comprar-ne una i el negoci va arribar a la seva fi. Als anys 60, Calvo obriria dos negocis en paral·lel: l'Autoescola Arenys i la Gestoria Arenys. Aquests dos negocis que encara perviuen avui dia estaven situats al carrer de l'Església. 


L'Autoescola Arenys, que amb els anys canviaria de mans, va aparèixer als anys 60, amb l'expansió dels automòbils per a la majoria de la gent. Aquest fet va generar una nova demanda: treure's el carnet de conduir. Més tard l'autoescola es traslladaria al rial de Sa Clavella. Pel que fa a la Gestoria Arenys, aquesta activitat va anar lligada al principi a l'Oficina de Recaptació Municipal, encarregada de cobrar els tributs de l'Ajuntament. Aquesta tasca la va tenir encomanada fins a la primera dècada dels 2000, quan la Diputació de Barcelona va assumir-ne el servei. 


Durant alguns anys també va regentar un escalèxtric gegant a la sala de baix del Museu Marès de la Punta, quan era la seu dels Seràfics. Precisament, amb aquesta entitat hi va col·laborar estretament: juntament amb Lluís Aznar i Lluís Puig, entre altres, s'encarregaven de la part tècnica de so i llum del teatre. 


Calvo era vidu d'Eulàlia Costa amb qui va tenir un fill i una filla, i amb qui van obrir la botiga de dolços Tot Bo. La vetlla començarà demà dijous, 27 d'abril, a les 9 del matí al Tanatori d'Arenys de Mar i el funeral se celebrarà a les 4 de la tarda a l'església de Santa Maria. Descansi en pau.