La campanya electoral s'enverina: dura picabaralla entre Moreno i Fors al ple municipal

​Junts per Arenys i Esquerra Republicana s'acusen mútuament d'embrutar la campanya per la polèmica del local de la Riera del Bisbe Pol, 49
|

Quan falten 15 dies perquè comenci oficialment la campanya electoral, la polarització entre els dos principals partits de l'Ajuntament d'Arenys de Mar —Junts per Arenys i Esquerra Republicana de Catalunya— està servida, tal com es va poder comprovar dijous, 27 d'abril, en el ple municipal. El que havia de ser un ple de perfil més aviat baix, amb temes de tràmit o de consens, com l'aprovació inicial del Reglament Mercat Municipal, el Pla de Mobilitat o la cessió d'ús local del carrer de les Doedes, va acabar amb una dura picabaralla política en el torn de precs i preguntes al govern municipal. 


 multimedia images  MG 3181


En el torn dels precs, el portaveu de Junts per Arenys, Estanis Fors, va demanar al govern municipal l'informe per aclarir si el local de la Riera del Bisbe Pol 49 pot establir una terrassa davant la seva façana. Aquest partit ja havia demanat aquest informe en el ple de març. Immediatament, l'alcaldessa, Annabel Moreno, va demanar a Fors: “em pot aclarir quin és el local de la Riera del Bisbe Pol 49? És on vostè té el local de campanya?


En la seva resposta, Moreno va afirmar que “m'ha sorprès aquesta pregunta amb tota la polèmica dels cartells que em faltaven el respecte com a alcaldessa i com a persona”. En aquest sentit, va acusar que “en política no tot s'hi val, no es pot fer aquest assetjament pel fet de ser alcaldessa”. Centrada ja en la demanda concreta, però, va dir que “qui sí que té l'informe és la persona que li ha llogat el local”. En aquest moment, l'alcaldessa va detallar que se li van desestimar totes les al·legacions que va presentar, en dos informes: un de la TAG d'Urbanisme i un de l'enginyer municipal. “Tothom li ha dit el mateix: en el moment que sol·liciti una terrassa, se li donarà el tros que li correspon”, va sentenciar.  


Moreno va tornar a explicar la seva relació amb el propietari del local: “em va amenaçar i finalment va penjar les pancartes.” Tot seguit, va entrar a valorar el fet que Junts per Arenys no pagui lloguer del local. “Setmanes després Junts per Arenys li va llogar el local, tinc entès que de franc. De franc, és delicat, hi ha qui diu que es pot considerar que més tard ha de tornar el favor”, va afirmar l'alcaldessa. Va acabar el seu torn de resposta amb una pregunta a Fors: “vostè està d'acord que traiem la terrassa si no hi ha cap sol·licitud de terrassa del local on vostè fa la campanya electoral?


La rèplica de Fors

La picabaralla ja estava servida. Fors va començar el seu llarg torn de rèplica amb una resposta contundent: “que trist que una  alcaldessa s'atreveixi a fer tota aquesta resposta, quan jo només li he demanat l'informe. Jo no entraré contradir en les seves provocacions, insults ni insinuacions”. Aleshores va donar explicacions de per què el seu partit té el local de franc. “No tinc per què explicar-li quins locals llogo. Feia 8 mesos que anava darrere d'aquest local. No pago, perquè no he pagat mai els locals on he fet campanya. Gràcies a Déu, hi ha gent que em deixa coses a canvi de res”, va explicar el regidor. 


Captura de pantalla 2023 04 29 a les 12.14.59


La rèplica va seguir ja en una valoració més política de la resposta de l'alcaldessa. “Vostè insinua que fem favors perquè ens deixen coses. Hauria de retirar aquestes acusacions. Vostè està desesperada per embrutar la campanya —amb aquest tema i amb altres—”, va dir Fors.  Així, el portaveu de Junts per Arenys va defensar-se: “no sé si vostè està acostumada a fer favors d'aquesta manera. Nosaltres no ho fem. Nosaltres fem un prec, per saber si l'informe està fet i si me'l pot passar”. Fors també va apuntar a testimonis propers a Esquerra Republicana que poden verificar la seva versió. “Jo no tinc contacte amb aquest senyor. Feia molts mesos que no hi parlava. Hi ha una persona de la seva llista que és testimoni que fa 8 mesos —quan no hi havia polèmica— li vaig demanar el local. Evidentment, si hi ha un local que és buit i ens el deixen de franc, el que no farem serà deixar-lo”, va explicar. 


Sobre les pancartes penjades pel propietari del local de la Riera del Bisbe Pol, 49, Fors va afirmar que: “no m'agraden les pancartes, però quan hi ha hagut pancartes en contra meu vostès no han dit absolutament res”. Aleshores va acusar Moreno de voler relacionar que Junts per Arenys està darrere de les pancartes: “és no tenir vergonya ni arguments, però la seva campanya és això: anar embrutant la meva persona i el meu partit”, va dir. 


Aleshores, Fors va passar a l'ofensiva contra Moreno: “si vostè hagués actuat d'una altra manera, no hauríem arribat fins aquí. És una constant en aquest mandat que vostè no tracta bé a la gent ni respon les instàncies”. També va acusar l'alcaldessa de “posar en boca dels altres algunes coses que “han dit” quan no hi ha testimonis i ningú pot comprovar. Sigui més constructiva”.  I encara sobre el local: “jo no tinc res a veure amb aquest local fins fa 15 dies. Vostès també l'haurien agafat. Diuen que no, perquè no els el donen. Quina culpa tinc jo que vostès se n'hagin d'anar a l'extraradi a pagar 900 o 1000 euros. Les dents són molt llargues”, va dir referint-se als republicans. Fors va acabar el seu torn de rèplica retraient a Moreno que “no tenia dret a fer totes aquestes insinuacions i ha aprofitat per treure tot allò que ja ha dit a les xarxes socials”. 


La contrarèplica de Moreno

Ja en el torn de contrarèplica, Moreno va començar dient que “ara encara s'entén tot més. Ha fet una bona defensa del propietari del local”. Sobre les acusacions de Fors, l'alcaldessa va respondre que “jo no he de fer cap campanya de desprestigi. El desprestigi se'l fa sol. És tot tan clar que no cal fer cap campanya. Jo no acostumo a mentir. Jo i el meu equip som molt rigorosos amb el que fem.” I va afegir quevostè diu que tracto malament a la gent, però és que hi ha gent que et demana que facis coses que no pots fer, que prevariquis directament i s'enfaden.” 


Captura de pantalla 2023 04 29 a les 12.15.29


Sobre el lloguer del local, ja com a líder d'ERC, Moreno es va esplaiar.Nosaltres no hauríem agafat mai aquest local. Ni aquest ni cap que ens el deixessin gratis. Nosaltres paguem els 900 euros que ens ha costat el local per a dos mesos, la fiança, i el contracte el portem a la Cambra de Comerç com ha de ser”, va detallar. Aquí va apujar el to de la discussió explicant que “la Llei de Finançament dels Partits Polítics ens obliga a fer-ho així. Sinó, es podria entendre com a finançament il·legal del partit. El nostre partit, Esquerra Republicana, fa els contractes com Déu mana, i paga —com Déu mana— els contractes, el lloguer i la fiança”.  I va recordar a Fors que “el carrer de Vallgorguina amb la Riera no és l'extraradi, és Arenys de Mar”.


Finalment, Moreno va tornar a explicar que s'ha reunit quatre vegades amb el propietari del local. “És molt fàcil de demostrar, està registrat a la meva agenda”, va afirmar. I va acabar la seva intervenció amb invectives contra Fors: “Vostè fa molt bé la feina que ha de fer. Tenim maneres molt diferents de fer les coses. Nosaltres no fem campanyes brutes: no posem cartells ni insultem. Els informes estan fets i els té el propietari del local.Ja fora de temps, Fors va voler concloure que “jo simplement li he recordat que vostè el mes passat em va dir que m'entregaria una cosa i no ho ha fet”.