Arenys de Mar arriba a les eleccions amb la incògnita dels futurs pactes

​El trencament de l’acord de govern fa vuit mesos condiciona qualsevol alternativa
|

Uns 12.000 arenyencs estan convocats a les urnes el pròxim diumenge, 28 de maig, amb motiu de les eleccions municipals. Aquesta vegada són 6 els partits polítics que s’hi presenten, 2 menys que fa 4 anys. En la tradicional foto de portada de L’Agenda, els caps de llista es van reunir al camp de futbol en motiu del centenari d’aquest equipament. Molt probablement, l’ampliació de les instal·lacions esportives serà un dels grans temes del mandat que és a punt de començar. Una setmana abans de començar la campanya electoral, totes les incògnites són sobre les possibles alternatives de govern que es podran articular després de la trencadissa del govern el passat mes d’agost.


Caps de llista   xs

Els sis caps de llista, al camp de futbol municipal. Foto: Xavi Salbanyà. 


El pacte ecosobiranista

El resultat de les eleccions del 2019 era inequívoc: per primera vegada Arenys de Mar tindria un govern ecologista i sobiranista. Era una correlació de forces llargament esperada pels votants de les tres formacions que integraven el pacte de govern: ERC, CUP i Arenys en Comú. Aquest pacte, en clau progressista, defensava el dret a l’autodeterminació i tenia una clara voluntat de canvi en matèria mediambiental, amb la implantació de la recollida selectiva d’escombraries porta a porta a tot el municipi.


Primera crisi: el Glòria

El gener del 2020, el temporal Glòria va aturar l’activitat del govern. Les destrosses que durant una setmana van causar les tempestes van requerir una reprogramació de les prioritats del programa de govern, sobretot en les àrees d’Urbanisme, Medi Ambient i Serveis Municipals. La gestió de totes les restes vegetals de la platja del Cavaió també va dividir els partidaris de deixar la platja a mercè de la natura, o bé, només deixar-hi alguns troncs i fer possible l’activitat turística lligada a la zona. El govern va tardar 5 mesos a prendre una decisió que finalment va ser la segona opció, en contra de l’opinió de molts naturalistes afins.


Segona crisi: la covid

Encara no recuperats del Glòria, la pandèmia de la covid-19 va fer estralls arreu del país. La gestió del moment també va ser complicada pel govern municipal, que de nou va haver de tornar a centrar tots els esforços en la coordinació dels diversos serveis a les persones, en especial els dependents dels serveis socials i a les residències. En l’àmbit més polític, Junts per Arenys va oferir un govern d’unitat, que els altres partits van rebutjar. Només el regidor del PSC, Víctor Camón va obtenir competències delegades de l’àrea de Promoció Econòmica, però l’experiment només va durar sis mesos i aquest es va retirar de la política. Es van posar diverses línies d’ajuda, que temps després encara no cobreixen les demandes reals per un excés de burocràcia. Moltes de les entitats socials també s’han queixat reiteradament del retard en el cobrament de les subvencions que dediquen.


Caps de llista3   xs

Sis maneres de llençar una pilota o de governar. Foto: Xavi Salbanyà.


Tercera crisi: el ciberatac

Encara no recuperats de la pandèmia i amb la vacunació en marxa, l’Ajuntament va patir un atac informàtic el 4 de gener del 2021. L’atac no va afectar greument la institució, però va posar de manifest la seva vulnerabilitat a causa de la poca inversió que s’havia fet durant anys en aquest departament, fet que s’ha anat pal·liant a partir d’aleshores. Internament, l’Ajuntament segueix amb problemes de manca de personal, sobretot a l’àrea de Serveis Tècnics, i amb poca retenció dels que ja té. Com a símptoma, el càrrec de secretari municipal ha estat ocupat per 5 persones diferents des del 2015.


També la gestió de diversos tècnics municipals ha estat en en dubte. L’àrea de Medi Ambient es va endarrerir tant en la redacció del plec de clàusules de les escombraries que finalment no s’ha implementat. La gestió del cap de la brigada va enfrontar durament ERC i la CUP. I l’intent de destitució del cap de la Policia Local a nou mesos de jubilar-se ha estat força polèmica. Finalment, la descoberta d’un ús fraudulent de l’escomesa elèctrica de diversos equipa-ments municipals ha fet sortir Arenys de Mar a molt mitjans de Catalunya, amb expedient intern pendent de resoldre.


Quarta crisi: el trencament

Quan tot semblava encarrilat per encarar el tram final del mandat amb l’espera de recollir fruits de la feina feta, el 8 d’agost del 2022, l’alcaldessa, Annabel Moreno, retirava les competències de les àrees de Medi Ambient i Serveis a la portaveu de la CUP, Ona Curto. La decisió, propiciada per dues enquestes molt crítiques amb la neteja viària i la gestió de les escombraries, que feien preveure el pitjor escenari electoral per a ERC, va conduir al trencament del pacte de govern. Primer, se’n va anar la CUP i després els comuns, en desacord amb el fet que no s’hagués consensuat entre els tres partits quina decisió s’havia de prendre. Tanmateix, mig any després, ambdues formacions han facilitat la governabilitat d’ERC en minoria.


Candidats2   xs

Els caps de llista, a l'inici de la campanya electoral. Foto: Xavi Salbanyà.


Les Clarisses, buc insígnia

Sense estar lliure d’entrebancs i polèmiques, el govern —principalment ERC— havia fet del projecte de la nova biblioteca a les Clarisses, la joia de la corona d’aquest mandat. Les bones notícies han anat arribant pocs mesos abans de les eleccions, i les obres han començat al mes d’abril, amb un 83% dels gairebé 6 milions d’euros que costen, garantits per les subvencions de la Diputació, la Generalitat i els fons Next Generation. El govern també ha rebut dues bones notícies amb sentències favorables en el cas del cost del servei municipal d’aigua, amb la reobertura dels pous municipals de l’Ajup com a demanda molt reivindicada.


Assignatures pendents

Tot i que els últims mesos hi ha hagut novetats amb aquests temes, el mandat acaba sense grans avenços en Habitatge —per ara només s’ha comprat un pis— ni en la tercera fase del Teatre Principal. El projecte del Bareu continua generant preocupació als veïns malgrat les explicacions de l’ACA. Projectes que s’hauran d’entomar a partir del juny…