Arenys haurà de pagar 153.000 euros per les irregularitats del llum al Xifré

Endesa va tallar la connexió elèctrica de l’edifici públic l’any 2012 per la mateixa raó
|

La connexió il·legal del subministrament elèctric de l’edifici i dels entorns fa més de 10 anys que es produeix. La companyia Endesa ja va tallar la llum l’any 2012, en època de l’alcalde Estanis Fors, però en aquell moment la irregularitat no va transcendir públicament, ni hi va haver tant rebombori. No és el cas del frau elèctric descobert el passat mes de març i que es remunta a l’any 2013, malgrat que el tècnic municipal responsable hagués estat requerit en diverses ocasions, sense haver fet res al respecte.


Aquest desgavell ha propiciat que l’alcaldessa, Annabel Moreno, encarregués una investigació que portarà a l’obertura d’un expedient disciplinari per al responsable tècnic municipal. En les diverses reunions que el govern municipal ha mantingut els darrers dies amb Endesa, han pogut saber que “no hi havia la llum punxada per cometre frau” va explicar Moreno, sinó que hi havia un comptador d’obra.


Llum xifré   xs

El generador provisional al voltant del Xifré. Foto: Xavi Salbanyà.


Crida l’atenció que aquesta irregularitat, que ha portat Arenys de Mar a ser la riota als mitjans de comunicació, es va produint des d’abans del 2012, data en la qual ja es va haver d’abonar un deute acumulat. Llavors, es va regularitzar el pagament, però no es va legalitzar la contractació.


De la investigació es desprèn que Endesa havia comunicat en diverses ocasions a l’enginyer municipal la irregularitat, però aquest no havia procedit a legalitzar la situació. Fins i tot, va arribar a contractar un tècnic extern per fer aquesta tasca. Per això, davant “la magnitud de la deixadesa, actuarem en conseqüència” va dir l’alcaldessa.


Tot i la desídia que tindrà un cost de 153.000 euros per pagar els endarreriments, hi ha un estalvi d’un 40% si es paga al comptat. A més, s’aprofitarà per procedir a traslladar l’estació transformadora que hi ha a l’estacionament del CAP, cosa que permetrà iniciar els tràmits per l’ampliació del centre de salut. Amb això, es regularitzarà la situació del Xifré, dels mòduls de Can Nadal i de la casa Sert —on hi ha el Centre Espriu—. S'instal·laran diversos comptadors i el cablejat corresponent, tot en un únic contracte.


Em demanen que dimiteixi, però l’error no ha estat meureacciona l’alcaldessa davant la polèmica política generada. “Ens hem de creure els nostres tècnics” i apunta que “no podem estar mirant si tenim contracte o no, és un fet obvi”. Per això sentència que “dimitiré quan l’error sigui meu”.